Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yiyecek - içecek işletmelerinde nitelikli işgören istihdamını etkileyen faktörler: Sakarya örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Orhan Batman
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:53:53Z
dc.date.available 2021-04-01T12:53:53Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Yavuz, Hasan . (2007). Yiyecek - içecek işletmelerinde nitelikli işgören istihdamını etkileyen faktörler: Sakarya örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92460
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışma yiyecek-içecek sektörünün uluslararası ve ulusal gelişimi açısından önem arz eden nitelikli işgören istihdamını etkileyen faktörleri tespit ederek çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Mevcut turizm potansiyelinin yeterli düzeye gelmesine yardımcı olma noktasında Sakarya’da faaliyet gösteren 85 adet 50 ve üstü kuver kapasiteli yiyecek-içecek işletmesinde kolay örnekleme yöntemiyle seçilmiş olan 50 adet yiyecek-içecek işletmesinde mülakat çalışması uygulanmıştır. Yapılan mülakata yiyecek-içecek işletmelerinden 50 adet yönetici katılmıştır. Mülakat verileri yüzde ve frekans yöntemleriyle analiz edildikten sonra elde edilen bulgular tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Yiyecek-içecek işletmelerinde nitelikli işgören istihdamını etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik olarak mülakatta 28 açık, 7 kapalı ve 18 kapalı likert ölçek olmak üzere toplam 53 önerge yer almaktadır. Yapılan araştırmada yiyecek-içecek işletmelerinde nitelikli işgören istihdamını etkileyen faktör olarak, ücret, mesleki eğitim, kariyer, ödüllendirme, günlük çalışma süresi, sosyal güvenlik, deneyim, meslek sevgisi, yöre turizminin geliştirilmesi, EgeAkdeniz, Đstanbul’un cazibesi, satış ön plana çıkmıştır. Global rekabetin etkisiyle her geçen gün ağırlaşan işsizlik ve ekonomik sorunların çözümünde yiyecek-içecek işletmelerinde nitelikli işgören istihdamının önemi daha iyi anlaşılacaktır.
dc.description.abstract This study aims at determining the factors affecting the employment of the qualified workers that are important in terms of the international and national development of the food-beverage sector and bringing suggestions for them. The interview study was applied in about 50 food-beverage enterprises which were selected by means of the sampling method in the food-beverage enterprises with 85 units having 50 and over cover charge capacity and operating in Sakarya at the point of helping to bring the present tourism potential to the sufficient level. 50 managers from the food-beverage enterprises participated in the interview performed. After analyzing the interview data by means of the percentage and frequency methods, the findings obtained are converted into tables and interpreted accordingly. There are 53 proposals in total 28 open, 7 closed and 18 closed likert scale in the interview as directed at determining the factors which affect the employment of qualified employees in the food-beverage enterprises. As the factors which influence the employment of the qualified employees in the foodbeverage enterprises in the research performed; wage, professional training, career, rewarding, daily working period, social security, experience, love for profession, development of the regional tourism, attraction of the Aegean-Mediterranean, Istanbul and the sales experience became important. The importance of the employment of the qualified employees in the food-beverage enterprises will be understood much better in solving the problems of unemployment and bad economical conditions which became more severe every day with the influence of the global competition.
dc.format.extent XI, 208 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yiyecek - içecek işletmeleri
dc.subject Nitelikli işgören
dc.subject İstihdam
dc.subject Sakarya
dc.title Yiyecek - içecek işletmelerinde nitelikli işgören istihdamını etkileyen faktörler: Sakarya örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Yavuz, Hasan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/