Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türk aile yapısında aile içi dini iletişim problemleri ve bunların çocuğun din eğitimine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Suat Cebeci
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:53:52Z
dc.date.available 2021-04-01T12:53:52Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Araz, Hacer . (2007). Türk aile yapısında aile içi dini iletişim problemleri ve bunların çocuğun din eğitimine etkileri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92456
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İletişim, insanların yaşamlarında var olan en önemli gerçektir. İnsanların yaptıkları tüm eylemleri iletişim içerisinde değerlendirmek mümkündür. Bir canın başka bir cana değmesine iletişim diyebiliriz. Aile, bireylerin doğdukları, büyüdükleri ve topluma karıştıkları kurumdur. Bu kurum, içerisinde bulunan tüm fertleri iletişim süreci içerisinde etkilemekte ve eğitmektedir. Bu özelliğiyle toplumun temelini oluşturmaktadır. Aile içerisinde gerçekleşen iletişimin bir takım sorunlar içerisinde gerçekleşmiş olması var olan bir gerçektir. Bu sorunlar bireylerin kendilerinden kaynaklı olabileceği gibi, bireylerin haricinde tamamen onların dışında gerçekleşen sorunlar olabilir. Ya da tamamen çocuğun gelişimsel ve zihinsel özellikleriyle ilgili de olabilir. Günümüz Türk Aile yapısı genel olarak çekirdek aileyi yansıtmaktadır. Endüstri ve sanayinin gelişmesi ile değişen ekonomik şartlar gereği tarım toplumu olan Türkiye’yi endüstri toplumu olmaya doğru mecburen götürürken, geniş aileleri de parçalamış ve şehirlere ve büyük yerleşim yerlerine göçmek zorunda bırakarak kuvvetli akrabalık bağlarını zayıflatmıştır. Çekirdek aile içerisinde artık bireyler oldukça yalnız ve desteksizdir. Eşlerden biri ya çok çalışmakta ya da eşlerin ikisi de çalışmaktadır. Dolayısıyla çocuk yetişirken, çok önemli olan anne baba rollerinden biri ya da ikisinden uzak olarak yetişmektedir. Aile içerisinde bir takım iletişim problemleri vardır. Bunlar kültürel farklılıklar, sorumlulukların paylaşımı, ekonomik sorunlar, kıskançlık, birinci dereceden yakınların aileye karışması, iş ile ilgili sorunların eve taşınması, çocuklarla ilgili genel sorunlar ve disiplin problemidir. Ailenin bu problemleri onların çocuklarıyla girdikleri dini iletişimlerini de etkilemektedir. Aileler, genel olarak en önemli misyonları olan “örnek olma” misyonlarının farkında değillerdir. Farkında olmadan girdikleri diyaloglarda çocuklarına yaptıkları, söyledikleri ve hissettikleri her türlü davranışla örnek olmaktadırlar ve yol göstermektedirler. Tüm yaşamlarını kapsadığı bu örnek oluş ve yol gösterişteki aksaklıklar, dini ve ahlaki alanda da kendini açıkça göstermektedir. Aileler bu misyonlarının farkında olarak birliktelikler oluşturmalıdırlar.
dc.description.abstract Communication is the most important reality in people lives. It is possible to discuss all activities by communication. Family is an institution which people are born, grown and then members of society in. This institution affects and educates all the members in it. During the time of comminication. İn this way, it becomes basis of society. Occuring communition among family members with some problems is a reality. These problems may be originated from either person’s own troubles or some other trooubles except for this person. Or they may be related to exactly the child’s developmental and intellectual features. Nowadays, Turkish family general feature generally involves nuclear family. Economical conditions lead Turkey from agricultural society to industrial society by developing industry. They also separate extended families and weaken relation of close families by force them migrate to cities. Each person in family is guite unsupported and alone anymore. Either one of the parents Works hard or both of them work. So child grows up faraway from her mother and his father or one of them who they have very important roles for their child. There are some communicative problems between family members. These are cultural differences, sharing responsibilities, economical problems, jealousy, relatives’ who are close to family interfering, coming home with work troubles to family problems with children and discipline problems. These problems of family affect parents’ dialogues with their children about religion. Generally, parents are not aware of their vital mission “modeling”. They become models and guide their children by telling, doing and feeling about all behaviours without noticing this. Difficulties with these modeling and guiding which are very important for each stage of their lives obviously occur at religious and moral field. Parents should decide to marry being aware of their important mission.
dc.format.extent VIII, 148 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İletişim ve aile
dc.subject İletişim engelleri
dc.subject İletişim problemleri
dc.subject Model olma
dc.title Türk aile yapısında aile içi dini iletişim problemleri ve bunların çocuğun din eğitimine etkileri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Eğitimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Araz, Hacer
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/