Açık Akademik Arşiv Sistemi

Küreselleşmenin Türk belediye sistemi üzerindeki etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Ferruh Tuzcuoğlu
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:53:44Z
dc.date.available 2021-04-01T12:53:44Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Kulaç, Emre . (2007). Küreselleşmenin Türk belediye sistemi üzerindeki etkileri . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92435
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Küreselleşme süreci ile birlikte tüm dünyada ilişkilerin niteliği değişmeye başlamış, zihinsel bağlamda bilinç değişimi yaşanmıştır. Süreç içerisinde zaman ve mekan daralarak uluslararası geçişkenlikler artmıştır. Gelişen iletişim teknolojilerinin de etkisiyle daha önce kesin çizgilerle ayrılan uluslar arasında, ekonomik, siyasi, kültürel, sosyal etkileşimler artmaya başlamıştır. Bu gelişmeler dünyayı adeta küresel bir köye dönüştürmektedir. Küresel alanda bilinç değişimi, merkezi yönetimin gücünün ve bürokrasinin sorgulanmasını sağlamıştır. Zaman içerisinde ulus devletlerin sahip olduğu ayrıntılı yetkilerinin bir kısmını ulus üstü örgütlere ve yerel yönetimlere terk edeceği öngörülmektedir. Küreselleşme süreci uluslararası ticaretin sıklaşması, demokratikleşme, yerelleşme, bölgeselleşmeyi ortaya çıkarmaktadır. Küreselleşme paradigması ile açıklanan içinde bulunduğumuz süreçte genel olarak dünyada ve Türkiye’de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması çalışmalarına devam edilmektedir. Kamuda etkinlik ve verimliliğin sağlanması; hizmetlerin en kaliteli bir şekilde sunulabilmesi adına düzenlemelerin yapılması öngörülmektedir. Küreselleşme sürecinin bir parçası olan yerelleşme; yerel yönetimlerin merkezi yönetimden özerk bir şekilde yerel hizmetleri sunması ve yerel yönetimlerin daha demokratik yetkilerle donatılması anlamını içermektedir. Türk kamu yönetiminin temel yerel yönetim birimi olan belediyelerde küresel dinamikler göz önüne alınarak bazı değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda 2005 yılında Türk Belediye Mevzuatı yenilenmiştir. Mevcut değişikliklerle istenilen demokratikleşme düzeyi sağlanamasa da stratejik plan zorunluluğu, iç denetim ve performans denetimi mekanizmalarının oluşturulması gibi değişimler yapılmıştır. Önümüzdeki dönemde de bu konuda yeni adımlar atılması tasarlanmaktadır.
dc.description.abstract With the impact of globalisation all over the world the characteristic of relations and mentality have begun to change. In this process the time and location concept narrowed and international transitivity increased. With the developments in communication technologies the economical, political, social and cultural interaction between nations improved which was divided sharp lines before and the world became a global town. The change of mentality questioned power of central government and bureaucracy. It is anticipated that the detailed power of central government will be surrendered to multinational organisations and local governments. Globalisation process ensured an increase in the international trade volume, democratization, localization and regionalization. The process which is explained by globalisation paradigm study of reconstruction of public administration continues in Turkey and the world. There must be done some arrangements in public to be more effective and productive in public and serving more quality. Localization which is a part of globalisation process includes local governments to be more democratic and to service autonomous from central government. There must be done some arrangements in municipalities which are Turkey’s main local government organisations considering global dynamics. Therefore Turkish Municipal Law renewed in 2005. Although democratization cannot be ensured there made so many reforms as obligatory strategical planning, internal control and performance inspection. In the future it is planning to go further in this issue.
dc.format.extent VIII, 120 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Küreselleşme
dc.subject Yerelleşme
dc.subject Yerel yönetimler
dc.subject Hizmette yerellik
dc.title Küreselleşmenin Türk belediye sistemi üzerindeki etkileri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Siyaset ve Sosyal Bilimler
dc.contributor.author Kulaç, Emre
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/