Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde okuyan 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi ve tutumlarının karşılaştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Gülten Hergüner
dc.date.accessioned 2021-04-01T12:53:12Z
dc.date.available 2021-04-01T12:53:12Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Çelik, Erkan . (2006). Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde okuyan 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi ve tutumlarının karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/92309
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği BölümündeOkuyan 1.ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Tutumlarının KarşılaştırılmasıTezin Yazarı: Erkan ÇELİK Danışman: Yrd. Doç.Dr. Gülten HERGÜNERKabul Tarihi: 11/07/2006 Sayfa Sayısı: İX(ön kısım) + 89(tez) + 7(ekler)Anabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor ÖğretmenliğiBu çalışma, üniversite öğrencilerine verilen beslenme eğitiminin öğrencilerin beslenmetutum ve davranışlarında ne gibi değişikliğe neden olduğunu belirlemek ve aynı zamandaverilen beslenme eğitiminin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla, araştırmamızın örneklemini Beden Eğitimi ve spor öğretmenliği bölümündeokuyan 1. sınıf öğrencileri 38 ve 4. sınıf öğrencileri 39 olmak üzere toplam 77 öğrencioluşturmuştur.Araştırmaya katılan 1. sınıf öğrencileri beslenme eğitimi almamış olup 4. sınıf öğrencileriise beslenme eğitimini almıştır.Araştırmaya başlarken literatür taraması yapılmış beslenme ile ilgili gerekli bilgilerverilmiş, daha sonra anket hazırlanarak öğrencilere uygulanmıştır. Anket verileri SPSSpaket programına girilmiş ve crosstabs testi uygulanmıştır. Sonuç olarak beslenme eğitimialan öğrencilerle almayan öğrenciler arasında P<0,05 düzeyinde anlamlı farklılığınolmadığı görülmüştür. Yapılan araştırmalar sonucunda deneklerin beslenme bilgileriniyeterli gördükleri halde günlük yaşamlarında yapmış oldukları uygulamaların eksik vehatalı olduğu alışkanlıklarını terk etmedikleri, bilgilerinin de yetersiz olduğu sonucunavarılmıştır. Ayrıca sosyal kültürel yapının etkisi ve öğrencilerin ekonomik durumlarınıniyi olmadığı da bu sonucu vermektedir.Etkin ve sürekli verilecek beslenme eğitiminin beslenme bilgi ve tutumunu olumlu yöndeetkileyeceği görülmüş, yanlış inanç ve tutumların düzeltilmesi açısından önem taşıdığısonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme eğitimi
dc.description.abstract Sakarya University Insitute of Social Sciencces Abstract of Master?s TheisTitle of the Theis: Comporison of the attitudes and knowledge of the Nourishvent of thestudents who study at the first and fourth class in the Physical Education and Sport TrainingDepartment of Sakarya University.Author: Erkan ÇELİK Supervisor: Ass. Prof. Dr.Gülten HERGÜNERDate: 11/07/2006 Nu. of Pages: İX(Pretext) + 89(main body) + 7(appendices)Department: Physical Education and Sport Subfield: Physical Education and Sport TrainingThis work has been prepared to determine how the nourisment education given to universitystudents changes the behaviours and attitu des of nourishment of the students, to get newopinions about the ideal teaching nethods by evalvating the efficiency of thenourishmenteducation and to give suggestions to relevant institutions.38 students studying at the first class and 39 students studying at the fourth at the PhysicalEducation and Sport Training Department, total 77 students costitute the samples of thisreseorch .Sudents who study at the first classs haven?t got education of Nourishment and students whostudy at the fourth got Education of Nourishment.At the beginning of the research literature has been scanned and necessary information aboutNourishment has been given and then a questionary has been applied to the students.Questionary datas entered to the SPSS packet program and applied crosstabs test. As a result,between of the students who didn?t get the nourishment lesson and get the nourishment lessonin the P< 0,05 grade haven?t been found differences. At the end of the researches, it has beenseen that the lesson of nourishment which is given efficiently for samples but in their daily lifewhat they do as an application are deficient, wrong, the habits aren?t abandon by them andtheir knowledge isn?t enough. Besides, the impact of social- culturel form and the badeconomic condition of the students have been giveus these results.Education of nourishment which has been active and permanently impacts knowledge andattitude positevly and also it has been resulted that it?s important for correcting the wrongbeliefs and attitudes.Keywords : Nourishment, Education of Nourishmentix
dc.format.extent IX, 97 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Beslenme
dc.subject Beslenme eğitimi
dc.title Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde okuyan 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi ve tutumlarının karşılaştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Çelik, Erkan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/