Yiyecek-içecek işletmelerinin devamlılığı ve kalite standartlarını yakalamasında işgörenlerin işe ve işyerine bağlılığı ve sürekliliğinin zorunlu olması önem arz etmektedir. İşletmelerde işgören devir hızının giderek artması, çalışanların iş bırakma veya işyeri değiştirme nedenlerinin bilinmesini önemli hale getirmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı; Emek yoğun olan turizm sektörünün içerisinde hizmet etmekte olan yiyecek-içecek işletmeleri çalışanlarının karşılaştıkları iş güçlüklerinin işgören devir hızına etkisini araştırmak ve bu problemin çözümüne ilişkin alternatifler bularak literatüre katkı sağlamaktır.Araştırmanın evreni Türkiye?deki yiyecek içecek işletmeleri olarak belirlenmiş, araştırmanın örneklemi ise turizm sektöründe yerli ve yabanı müşteri yoğunluğu yüksek olması, 12 aya yayılmış faaliyet süresi ve kurumsallaşmanın firmalara yayılmış olması sebebiyle İstanbul ili se-çilmiştir ve söz konusu bölgede yerleşik 24 işletmede istihdam edilen 421 işgören ile yüz yüze görüşülerek anket uygulanmıştır.Araştırmada öncelikle ilgili literatür eleştirel bir şekilde incelenerek teorik arka plan hazırlanmış, konuyla ilgili daha önce yapılmış olan çalışmalar ve uzman görüşleri dikkate alınarak hazırlanmış olan anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler SPSS.16 yardımı ile analiz edilmiş ve sistematik bir şekilde düzenlenerek sonuç ve öneriler geliştirilmiş-tir. Bu araştırma gerek özel sektör yöneticileri gerekse akademik literatüre mevcut durum tespiti ve geliştirdiği öneriler ile katkı sağlamaktadır. Bu araştırma toplam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iş güçlüğü çerçevesinde detaylı bir literatür taraması ile söz konusu kavrama yönelik altyapı verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde iş gücü devrine ilişkin kavramsal arka plan ilgili literatürün detayı bir şekilde incelenmesi sureti ile oluşturulmuştur. Üçüncü bölüm ise İstanbul ilinde faaliyet göstermekte bulunan yiyecek-içecek işletmeleri çalışanları kapsamında gerçekleştirilen alan araştırması ve yapılan anket sonuçlarını içermektedir. Bu araştırmadan elde edilen bilgiler doğrultusunda iş güçlüğü teşkil eden unsurlar ve bu unsurların işgören devir hızı ile bağlantısı ortaya konulmuştur.Sonuç olarak; hizmet sektörü olan turizm sektörünün bir parçası olan yiyecek-içecek işletmelerinde çalışmakta olan işgörenin karşılaşmakta olduğu iş güçlükleri ve karşılaşılan bu iş güçlükleri sonucunda gösterdikleri iş ve işyeri değiştirme eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.Anahtar kelimeler: İş Güçlüğü, İşgören Devri, Turizm, Yiyecek İçecek İşletmeler
Continuity of work and workplace of employees is important to supply the need of sustainability and quality standards in food and beverage business and also the increase of employee turnover makes it important to know the reasons for quitting job or workplace change.This study aims to determine whether the job difficulties have an effect on the personnel turnover by defining the job difficulties of the employees in the food and beverage businesses. It is the research of the employees? intention of employment change and their job difficulties affecting the personnel turnover in the food and beverage businesses taking place in İstanbul.To this end, a survey has been applied to the employees who work for the five starred hotel businesses? food and beverage department in Istanbul. Using survey method in the study, surveys have been applied to the 421 employees in the 184 food and beverage businesses in Istanbul and the answers for a series of research questions have been tried to be found out.This study consists of three chapters in total. In the first chapter, theoretical background of job difficulty concept and its coverage is defined. In the second chapter, general knowledge about labour turnover and the importance of turnover is provided. The third chapter includes the results of the survey which has applied to the employees in the food and beverage businesses. By the help of the data gained in this study, the connection between the individual, physical, mental, organizational and managerial factors which constitute job difficulty and the personnel turnover are presented.As a result of this work, it has been proved that; there is a significant relationship between job difficulties/challenges encountered and trend to quitting or changing workplace through the service sector enterprises especially in food and beverage business as a part of in the tourism sector.Keywords: Job Difficulty, Personel Turnover, Torism, Food and Beverage Businesses