Açık Akademik Arşiv Sistemi

Siegfried Lenz’in kısa öyküleri örneğinde iletişim sorunsalı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Nurhan Uluç
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:45:48Z
dc.date.available 2021-03-30T11:45:48Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Marangoz, Aşkım Öğüt. (2014). Siegfried Lenz’in kısa öyküleri örneğinde iletişim sorunsalı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91417
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İletişim, duygu ve düşüncelerin paylaşımı açısından sosyal bir varlık olan insan için en önemli araçlardan biridir. Çünkü insan ilişkilerinin tümü iletişimle gerçekleşir. Bugün iletişim, iletişim teknolojileri sayesinde geçmişe nazaran daha kolay ve hızlı olmaktadır. Fakat buna rağmen geçmişten günümüze iletişim bir sorun olmaya devam etmektedir. Çünkü insanlar iletişim esnasında birtakım hatalar yapmaktadır ve bu hatalarını görememektedir. Bu yüzden de iletişimde sorunlar yaşamaktadır. İletişimde yapılan hatalar bireylerin çatışmalarına, mutsuz olmalarına yol açar ve psikolojilerini etkiler. Çatışmalara yol açan başlıca etkenler kişilerin kültür seviyesi, yetişme ortamı, kuşak farkı, yaşı, ekonomik durumu ve kişilerin psikolojisi olarak gösterilebilir. Oysa sağlıklı iletişim, kişilerin ve toplumun huzuru için çok önemlidir. Alman Edebiyatı'nın savaş sonrası ve günümüz yazarlarının en önemlilerinden olan Siegfried Lenz, eserlerinde toplumda var olan sorunları ve ikili ilişkilerden doğan çatışmaları ele almıştır. Her zaman ezilen insanın tarafında olmuştur. Lenz, sadece roman değil kısa öyküler, radyo oyunları, tiyatro için oyunlar da yazmıştır. Birçok eseri olan Lenz, kısa öykülere özel bir ilgi duymuştur; çünkü öyküler kişilerin iletişim kurmasında birbirini anlamasına yardımcı olur. Öyküler, kişinin önyargısız olarak öykülerdeki kahramanlara ve olaylara odaklanmamızı sağlar. Kişi öyküdeki kişiyle kendini bağdaştırır, kendine bir pay çıkarır ve kendinde göremediği hataları öykü sayesinde dışarıdan bir gözle görür. Böylece kişi düşünür ve ders alır. Ayrıca öyküler dünyanın neresinde olursanız olun benzerlik gösterirler. Kültür ile birlikte dil, bu benzerliğin oluşmasına katkı sağlar. Bu yüzden öyküler insan hayatında önemli bir yer tutar. Bu çalışmada, 20. yüzyıl Alman Edebiyatı'nın en önemli yazarlarından olan Siegfried Lenz'in kısa öykülerinde kadın-erkek, aile-çocuk ve hükümet-vatandaş arasında geçen iletişimsizlik konusu ele alınarak, kişiler arası iletişime engel olan hataların neler olabileceği gösterilmeye çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim sorunu, 20.yüzyıl Alman Edebiyatı, Kısa Öykü, Siegfried Lenz.
dc.description.abstract Communication is one of the most important tools for sharing thoughts and feelings for man who is a social being, because all human relationships are made through communication. Although communication is made faster and easier than before by communication technologies, there is a continuous problem from past to present in the communication because people make mistakes while they communicate and people do not realize these mistakes. Therefore there are problems in the communication. Mistakes in the communication make people unhappy and affect them psychologically. The main factors are the cultural level, habitat, generation gap, age, economic status and psychology of the person. However, healthy communication is very important for peace of society and individuals. Siegfried Lenz, who is one of the most important post war and contemporary writers in German literature, was interested in existing problems in the society and collisions caused by bilateral relations. He always took the side of the oppressed. Lenz wrote not only novels but also short stories, radio performances, and plays. Lenz, who is the writer of many literary works, has particular interest in short stories; because stories help people to understand each other in communication. Stories make the reader focus on and characters and incidents in a non prejudiced way. Reader identifies himself/herself with the protagonist, learns a lesson from him, and sees his/her own mistakes that he/she was not able to realize before from a different perspective. Thus, the individual thinks and takes a lesson. Moreover, stories are similar all around the world. Alongside culture, language contributes the formation of this similarity. This study deals with the issue of miscommunication between man and woman, family and child, government and citizen in the short stories of Siegfried Lenz, who is one of the most important 20th century German writers, and aims to point at potential mistakes that break down communication between people. Keywords: Communication, Communication problem, 20th century German Literature, Short Story, Siegfried Lenz.
dc.format.extent IV, 61 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İletişim
dc.subject İletişim sorunu
dc.subject 20.yüzyıl Alman Edebiyatı
dc.subject Kısa Öykü
dc.title Siegfried Lenz’in kısa öyküleri örneğinde iletişim sorunsalı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
dc.contributor.author Marangoz, Aşkım Öğüt
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/