Açık Akademik Arşiv Sistemi

Vitrifiye üretiminde oluşan deformasyonlar ve giderilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Buket Acartürk Akyurtlaklı
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:44:01Z
dc.date.available 2021-03-30T11:44:01Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Ural, Mustafa. (2017). Vitrifiye üretiminde oluşan deformasyonlar ve giderilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91355
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Seramik ürünler, üretim süreçlerinde birçok faktöre bağlı olarak deformasyonlara maruz kalırlar. Bunun en temel sebebi seramiğin fiziksel ve kimyasal değişime uğramasıdır. Vitrifiye üretiminde de deformasyon oluşumu istenmeyen bir durumdur. Oluşabilecek deformasyonları önlemek veya oluşmuş deformasyonları gidermek gerekir. Tasarım geliştirme sürecinde deformasyonu önlemek için çeşitli çalışmalar yapılır. Model ve model kalıba tadilat yapılabileceği gibi, farklı ürün geliştirme çalışmaları da gerçekleştirilebilir. Tasarım geliştirme sürecinin her aşamasının takibinin yapılması gerekmektedir. Ortaya çıkan sonuca göre ölçüm ve değerlendirme işlemleri yapılır. Problem çözülene kadar tadilat işlemleri devam eder. Ölçüm sonuçları uygun bulunduğunda model ve kalıp üzerinde yapılan tüm değişiklikler, teksir kalıbına aktarılır. Teksir kalıbından iş kalıbı çoğaltılır. İş kalıpları kurutmadan çıktıktan sonra işletmeye alınır. Seri üretimde takibi yapılır. Problem yoksa sorun çözülmüş demektir. Yeni ürünlerde deformasyonu önleme çalışmaları yapıldığı gibi, üretime alınan ürünlerde oluşan deformasyonlar için de deformasyonu giderme çalışmaları yapılır. Yapılan tez çalışmasında, seramik sektörünün bir kolu olan Vitrifiye üretiminde karşılaşılan deformasyonların önlenmesine ve giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Birinci bölümde vitrifiyenin tanımı yapılmış, oluşan deformasyonlara ve nedenlerine değinilmiştir. İkinci bölümde deformasyonları önlemek için tasarım geliştirme sürecindeki yöntemler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, oluşan deformasyonların tespiti, giderilmesi ve yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan verilerin değerlendirilmesi ele alınmıştır. Dördüncü bölümdeyse yapılan uygulamalar değerlendirilmiştir. Üniversite-Sanayi arasındaki bağların çok güçlü olmadığı, vitrifiye sektöründe, tasarım ve ürün geliştirme sürecine dair bilimsel yayın sayısının az olduğu göz önüne alınarak hazırlanan bu tez çalışmasının, Vitrifiye sektörü için faydalı olması amaçlanmıştır.
dc.description.abstract Ceramic products change physically and chemically and get smaller during the process of production. So deformations can occur on the surface of the product. It is an unwanted situation in the vitrified ceramics production. It is needed to prevent the already occured deformation or prevent the possible deformations. There are several ways to realize this aim. During the process of desing development, some methods are used to prevent deformations. One is to make small changes on the model and mold or to choose different product developments. Every step of design develepment should be monitored. According to the results, some measurement and evaluation processes are done. Changing process goes on until the problem is solved. When all the measurements are appropriate, all the changes done on the model and the mold are applied to the main mold. Production mold is acquired from the main mold. Productions mold are got into production after they are dried. They are watched during the serial production. If there is no any problem, the process is accepted appropriate. Both in new products and the products that are already in production, we can apply some methods to prevent deformations. In this thesis study, some methods are stated to prevent and eliminate the deformations occuring during the vitrified ceramic production. In part one, vitrified ceramic is defined and the reasons of the deformations are given. In part two, some methods are explained to prevent deformation during designing process. In part three, the occured deformations, their reasons and the ways to prevent them are evaluated. In part four, practices are evaluated. In terms of weak relations between industry and university and too few scientific studies done about design and product improving, this thesis aims to help in the field of vitrified ceramics.
dc.format.extent XII, 142 yaprak : fotoğraf, resim, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Vitrifiye
dc.subject Seramik Sağlık Gereçleri
dc.subject Sıhhi Tesisat Seramikleri
dc.subject Tasarım Geliştirme
dc.title Vitrifiye üretiminde oluşan deformasyonlar ve giderilmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Seramik ve Cam Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Ural, Mustafa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/