Açık Akademik Arşiv Sistemi

İş güvencesi ve ücretin örgütsel bağlılıkla ilişkisi: Sakarya’da bankacılık sektöründe bir alan araştırması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Cihan Selek Öz
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:43:58Z
dc.date.available 2021-03-30T11:43:58Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Budak, Nazan. (2017). İş güvencesi ve ücretin örgütsel bağlılıkla ilişkisi: Sakarya’da bankacılık sektöründe bir alan araştırması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91353
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzde örgütlerin varlığını sürdürebilmesindeki en önemli etkenlerden biri çalışanların örgüte yüksek bağlılığıdır. Örgütsel bağlılık çalışanların verimliliğini ve motivasyonunu arttırdığı için istenilen bir durumdur. İş güvencesi ve ücret, örgütsel bağlılıkla ilişkili bir kavramdır. Bu iki kavram arasındaki ilişki hem akademik çalışmalara yardımcı olmakta hem de işyerlerinde insan kaynakları yönetmeliğinde yer alması yararlı olmaktadır. Bu araştırmanın amacı, iş güvencesi memnuniyeti ve ücretin örgütsel bağlılığa etkisi analiz edilmesidir. Araştırma verileri Sakarya'da (Erenler, Adapazarı, Serdivan ilçelerinde) 47 banka şubesinde bankacılık sektöründe faaliyet gösteren çalışanlardan elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılmış ve yüz yüze görüşme yoluyla anketler uygulanmıştır. Örneklem ise; kolayda örneklem yöntemiyle seçilmiş bu kişiler arasından 202 bankacıya anket uygulanmıştır. Verilere göre, Sakarya'da bankacılık sektöründe çalışan bankacıların bankada çalışmaya devam ediyor olmalarının öncelikli nedeni ile çalışma hayatındaki öncelikli nedeni iş güvencesi olduğu tespit edilmiştir. İş güvencesi ve örgütsel bağlılık arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Ayrıca, ücret ve örgütsel bağlılık arasında da doğru yönlü bir ilişki vardır.
dc.description.abstract Nowadays, on organization is the presence of highly committed employess one of the most important factors. Organizational commitment is desirable because it increases the productivity and motivation of employees. Job security and wages are a concept associated with organizational commitment. Exploring the relationship between these two concepts could have implications both an academic research and human resources management practices. Of this research the purpose, is to analyze organizational commitment in job security and wages to effects. Research data were from 47 bank branches in Sakarya (Erenler, Adapazari, Serdivan districts) operating in the banking sector. Face to face question naires have been applied and prepared survey form has been used as a data collection tool in accordance with its aim. The sample is; a questionnaire was applied to 202 bankers among those who were easily selected by sampling method. According to data, In Sakarya, bankers working in the banking sector have been found to continue to work in the bank, which is the primary reason and priority job security in working life. There was a positive relation between job security and organizational commitment. Such that there was a positive relation between wage and organizational commitment.
dc.format.extent XIV, 119 yaprak : grafik, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Örgütsel Bağlılık
dc.subject İş Güvencesi
dc.subject İş güvencesizliği
dc.subject Ücret
dc.title İş güvencesi ve ücretin örgütsel bağlılıkla ilişkisi: Sakarya’da bankacılık sektöründe bir alan araştırması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
dc.contributor.author Budak, Nazan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/