Açık Akademik Arşiv Sistemi

II. Meşrutiyet’e ilk tepkiler 1908 yılı ekim ayı olayları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Azmi Özcan
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:43:50Z
dc.date.available 2021-03-30T11:43:50Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Çidem, Merve. (2017). II. Meşrutiyet’e ilk tepkiler 1908 yılı ekim ayı olayları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91348
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin siyasi ve askeri faaliyetlerinin sonucu olarak 24 Temmuz 1908'de Sultan II. Abdülhamid yeniden Kanun-ı Esasi'yi yürürlüğe koyarak meşrutiyeti ilan etti. Halk, ilk günlerde meşrutiyetin ilanını sevinç ve coşkuyla karşıladı. Fakat daha sonra meydana gelen toprak kayıpları ve halk nezdinde seküler bulunan bazı uygulamalar nedeniyle İttihat ve Terakki yönetimine tepkiler göstermeye başladı. Bu tür olay ve reaksiyonların yoğunlaşarak 1908 Ekiminde görülmesi nedeniyle çalışmanın zaman sınırı olarak bu ay tercih edilmiştir. Avusturya-Macaristan'ın Bosna-Hersek'i ilhak etmesi, Girit olayları ve Bulgaristan'ın bağımsızlığını ilan etmesine Osmanlı Devleti, kamuoyu desteğini de alarak, adı geçen devletlerin mallarını boykot etme kararı ile tepki gösterdi. Halk, bu olaylardan İttihat ve Terakki yönetimini suçlu bulmasına rağmen, birlik içerisinde hareket ederek protestolara katıldı. Halkın olaylar karşısındaki tepkisi "din elden gidiyor" propagandasına dönüştü. Bu bağlamda meydana gelen ilk hadiseler "Kör Ali Olayı" ve "Karagöz Olayı" olup, bu olayları "Beşiktaş Hadisesi" ve "Ahmed Hamdi'nin Tutuklanması" hadiseleri izledi. Ekim ayı içindeki son isyan ise Taşkışla'daki askerlerin Cidde'ye gitmeyi reddederek ayaklanmalarıydı. Bu çalışma II. Meşrutiyet'in ilk yılı içerisinde Ekim ayını bir kesit olarak ele almaktadır. Hadiselerin ve tepkilerin yoğunlaştığı bu ay içerisinde yaşanan olaylar genel olarak 31 Mart Vakası gibi önemli birçok sosyal meselenin doğru kavranmasına katkı sağlamaktadır.
dc.description.abstract The political and military actions of the Committee of Union and Progress (CUP) paved the way for imposing the constitution declared in 1876 by the Ottoman Sultan Abdulhamid II. In the early days, the constitution was hailed by the people joyously and enthusiastically. However, following losses of territory and some practices imposed by the government were to be evaluated as secular actions by some part of the society and it created reactions towards the CUP. The October 1908 was the beginning of these reactions and events and that's why this thesis try to examine the period chronologically. The public's reactions turned into a propaganda of the idea that the actions of the CUP were against the religion. The first incidents happened that in this context such as "Kör Ali Incident" and "Karagöz Incident" "Beşiktaş Incident" and "The Arrest of Ahmet Hamdi". The last rebellion in the October was the riot of soldiers of Taşkışla Barracks who rejected going to Yemen. The annexations of Bosnia by Austria-Hungary Empire, the events in Crete and the declaration of independence by Bulgaria was responded by the Ottoman Empire with the public support and within the short period of a boycott was launched by the society against these states. According to the public opinion the government was the responsible for the international crisis but crowds gave positive support to the government policies. This thesis aims to shed some lights on the events in the first year of the Second Constitutional Era. During the period, riots and the reactions against the CUP caused social problems and for this reasons the study attempts to make contribution to the perception of incidents like 31 March.
dc.format.extent V, 122 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject II. Meşrutiyet’e tepkiler
dc.subject 1908 yılı boykotu
dc.subject Ekim ayı olayları
dc.subject II.Meşrutiyet dönemi
dc.title II. Meşrutiyet’e ilk tepkiler 1908 yılı ekim ayı olayları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Çidem, Merve
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/