Açık Akademik Arşiv Sistemi

Babacan liderlik algısı ve yöneticiye güven ilişkisinde kültürel değerlerin etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Kadir Ardıç
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:43:30Z
dc.date.available 2021-03-30T11:43:30Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Uslu, Osman. (2017). Babacan liderlik algısı ve yöneticiye güven ilişkisinde kültürel değerlerin etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91339
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Babacan liderliğin yazında güç mesafesi yüksek ve toplulukçu toplumlarda olumlu, buna karşın düşük güç mesafesi ve bireyci toplumlarda olumsuz algılandığı vurgulanmaktadır. Bu vurgular ile bazı ampirik çalışmaların bulguları, bir toplum içinde farklı kültürel değerlere sahip bireylerin babacan liderliğe yönelik farklı algı ve tutumlarının olabileceği izlenimini ortaya koymaktadır. Babacan liderliğin bir toplum içinde farklı kültürel değerlere göre olumlu bir liderlik tarzı olarak algılanıp algılanmadığının tespiti, hem var olan teorik tartışmalara katkı sağlamak açısından, hem de ampirik çalışmalara olan ihtiyacı karşılamak bakımından öneme sahip gözükmektedir. Bu gerekçe ile bu çalışmada yazındaki tartışmalara paralel olarak babacan liderliğin bireylerin kültürel değerlerine göre olumlu bir liderlik tarzı olarak algılanıp algılanmadığı sorgulanmaktadır. Bu bağlamda babacan liderlik algısı ile yöneticiye güven arasındaki ilişki ve güç mesafesi, bireycilik ve toplulukçuluğun bu ilişkideki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın amacına bağlı olarak nicel bir araştırma tasarlanmış ve araştırma için gerekli veriler anket formu vasıtasıyla elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini farklı iş kollarında özel ve kamu sektöründe çalışan toplam 753 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma sorularını yanıtlamak ve araştırma hipotezlerini test etmek üzere korelasyon, regresyon ve moderatör etki analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre çalışanların babacan liderlik algısı ile yöneticiye güven düzeyleri arasında kuvvetli pozitif bir ilişki söz konusudur. Aynı zamanda babacan liderlik algısı yöneticiye güveni pozitif etkilemektedir. Çalışanların babacan lider davranışına ilişkin algılarının pozitif olduğu ve yöneticilerinden tatmin oldukları görülmektedir. Moderatör etki analizi bulgularına göre ise babacan liderlik algısı ile yöneticiye güven ilişkisinde kültürel değerlerin anlamlı etkilerinin olmadığı görülmektedir. Sonuçlar makro tartışmaların gerisinde, mikro düzeyde düşünüldüğünde çalışanların kültürel değerlerinin bu çalışma bağlamında kayda değer biçimde önemli olmadığını göstermektedir. Dolayısı ile bu çalışma bağlamında çalışanların kültürel değerlerinin örgütte yansımalarının oldukça düşük olduğunu veya kayda değer bir sonuç ortaya çıkarmadığını ifade etmek mümkündür.
dc.description.abstract In literature it is emphasized that paternalist leadership is perceived positively in high-power and collectivist societies, while it is perceived negatively in low-power and individualistic societies. These highlights and some studies' empirical findings exhibit impression that individuals who has different cultural values in a society may have different perceptions and attitudes towards paternalist leadership. Establishing whether paternalist leadership perceived a positive leadership style depending on the cultural values in a society seems to have importance, both in terms of contribute to existing theoretical debates and meet the need for empirical studies. With this rationale parallel to debates in literature in this study, it is questioned whether paternalist leadership as a leadership style is perceived positively depending on individuals' cultural values. In this context is is aimed to analyze the relationship between paternalist leadership and trust in supervisor and effects of power distance, individualism and collectivism on paternalist leadership-trust in supervisor relationship. Based on the study purpose a quantitative research was designed and required data for research was gathered by questionnaire form. Research sample is composed of 753 participants working in different occupations as private and public sectors. In order to reply research question and test hypotheses, correlation, regression and moderation effect analysis was used. According to research findings, there is a strong positive relationship between employees' paternalist leadership perception and their level of trust in supervisor. At the same time paternalist leadership perception have a strong and positive effect on trust in supervisor. It is seen that employees' perception about paternalist leadership is positive and they are satisfied with their supervisors. According to moderator effect analysis' findings, it is seen that there were no significant effects of cultural values on paternalist leadership-trust in supervisor relationship. Considering on micro level behind macro debates, results show that employees' cultural values are not significantly important within the context of this study. Therefore it is possible state that reflection of employees' cultural values in organization is quite low and it doesn't create a significant result.
dc.format.extent VII, 148 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Babacan Liderlik
dc.subject Yöneticiye Güven
dc.subject Güç Mesafesi
dc.subject Bireycilik
dc.title Babacan liderlik algısı ve yöneticiye güven ilişkisinde kültürel değerlerin etkisi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
dc.contributor.author Uslu, Osman
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/