Açık Akademik Arşiv Sistemi

İsm-i tafdil kalıplarının Kur'an-ı Kerim'de kullanımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Hamza Ermiş
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:42:35Z
dc.date.available 2021-03-30T11:42:35Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Özcan, Hatice Kübra . (2015). İsm-i tafdil kalıplarının Kur'an-ı Kerim'de kullanımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91308
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşan bu çalışma, İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'deki ism-i tafdil kalıplarını tespit etmekte ve sıklıklarını göstermektedir. Birinci bölümde hem sarf hem de nahiv ilminin konusu olan ism-i tafdilin genel özelliklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Kur'an-ı Kerim'de bulunduğu tespit edilen 62 farklı kökten türetilmiş 767 ism-i tafdilin kökleri tek tek açıklanmış, morfolojik(sarf açısından), sentaktik(nahiv açısından) ve kullanım çeşitleri açısından ele alınmış, sıklıkları verilmeye çalışılmıştır. Ve bu ism-i tafdiller ayetler ile örneklendirilmiştir. Bu çalışmamız ile Kur'an-ı Kerim'de yer alan ism-i tafdillerin kullanım şekillerini saptamayı hedefledik. Kur'an-ı Kerim'de kaç tane ism-i tafdil bulunmaktadır? Bu ism-i tafdiller neye göre en üstün ya da daha üstünlük anlamı ifade etmektedir? Hangileri daha sık kullanılmıştır? gibi sorulara cevaplar arayarak ilahi vahiydeki ism-i tafdilleri incelemeye çalıştık.
dc.description.abstract This study, which is composed of introduction, result and two sections, define forms of comparatives and superlatives and show their frequency in the Quran that is basic source of Islam. In the first chapter, comparatives and superlatives are investigated in terms of grammar, morphology and syntax. In the second chapter, all 767 comparatives and superlatives which are rooted from 62 different words are explained individually. They are discussed according to their morphology, frequency, syntax and different usage types. An example from the Quran is given for each of them. Our purpose with this study is to determine the usage of the comparatives and superlatives in the Quran. We try to investigate in this study number of comparatives and superlatives in the Quran, the comparison of these comparatives and superlatives according to their supremacy, frequency and their meaning.
dc.format.extent VII, 92 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Ku’ran-ı Kerim
dc.subject İsm-i tafdil
dc.subject Sıklık
dc.subject Sıfat
dc.title İsm-i tafdil kalıplarının Kur'an-ı Kerim'de kullanımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
dc.contributor.author Özcan, Hatice Kübra
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/