Açık Akademik Arşiv Sistemi

İmâm Muhammed'in Kitâbu'l-Kesb isimli eserinin islâm iktisat düşüncesine katkısı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Temel Gürdal
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:41:34Z
dc.date.available 2021-03-30T11:41:34Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Yurtseven, Muhammet . (2016). İmâm Muhammed'in Kitâbu'l-Kesb isimli eserinin islâm iktisat düşüncesine katkısı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91227
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Modern İktisat düşüncesinin 16. yy' da sistemleşmeye başladığı bir gerçeklik olmakla birlikte bu alana dair birçok fikir ve düşünce çok daha önceleri ortaya konmuş ve insanlık tarihinde yerini almıştır. Hicri II. asırda yaşamış olan İmâm Muhammed b. Hasan b. eş-Şeybani'nin (ö. 189/805) İktisat mefkûresine öncülük etmiş isimlerin en önemlilerinden birisi olduğu düşünülmektedir. İktisat alanına dair özgün bir eseri olan ve ölmeden az bir zaman önce telif ettiği Kitabu'l-Kesb'in iktisadi düşünce açısından son derece önemli bir eser olduğunu düşünmekteyiz. Mikro İktisat alanına dair esaslar diyebileceğimiz konuların ifade edildiği bu eser, İslâm iktisat düşüncesinin temel kaynaklarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Çalışmamızda İmâm Muhammed'in iktisadi açıdan ele alınabilecek düşüncelerini eseri bağlamında değerlendirerek açıklamaya çalıştık. Eserin müellife aidiyeti, eser üzerinde yapılan çalışmalar, eserinin iktisat ilmi açısından önemi ve onun iktisadi düşünceye katkısı olarak değerlendirilebilecek kazanç, üretim, tüketim, paylaşım konularındaki görüşlerini tespit etmeye çalıştık.
dc.description.abstract Modern Economic Thought of the 16th century 'as it starts being systematized we have a lot of ideas about this area becoming a reality thinking together long before we took the place of humanity they reveal that date. Hijri II. Lived century with Imam Muhammad b. Hasan, b. al-Shaybani (d. 189/805), Economics pioneered the ideals that are thought to be one of the most important names. An original work on the economics field with AS Before he died less than a time-Degree copyright son had important economic thought in terms of the Kitab al-Kesb other, we believe that a piece. Microeconomic guidelines for this work, which referred to the subject area that can be called, carries the distinction of being one of its main sources of Islamic Economic Thought. In our study, Imam Muhammad economic terms that can be considered in the context of evaluating the ideas we have tried to work Description. The work of authors belonging to trace studies on the, The Importance of work in economics, Earnings can be considered as a contribution to economic thought his, production, consumption, sharing their views on the subject have tried to identify.
dc.format.extent VI, 96 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İmam Muhammed - hayatı - eserleri.
dc.subject Zahiru’r-rivaye eserleri - nadiru’r-rivaye eserleri.
dc.subject Kitabu’l-kesb isimli eserin tantımı - iktisat düşüncesine katkısı.
dc.subject Eserin islam iktisat düşüncesindeki yeri.
dc.title İmâm Muhammed'in Kitâbu'l-Kesb isimli eserinin islâm iktisat düşüncesine katkısı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Yurtseven, Muhammet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/