Dünya hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Bu durum, olumlu veya olumsuz açıdan bazı önemli değişiklikleri neden olabilmektedir. Meydana gelen bu değişimlerden birisi tüketim tercihleridir. Dünya üzerindeki gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan en önemli değişimlerden birisi de beslenme alışkanlıklarında görülmektedir. Beslenme alışkanlıkları değişen önemli gruplardan birisi genç nüfusun içinde yer alan üniversite öğrencileridir. Öğrencilerin ailelerinden ayrı yaşamaları, sosyo-kültürel ortamlarının ani değişimi, düzensiz uyku, yemek yapma alışkanlık ve becerilerinin yetersiz olması, günlük zaman planlamalarının yapılmaması ve sosyal çevre gibi nedenler bu grubun beslenme alışkanlıklarını etkilemektedir. Bütün bu nedenler üniversite öğrencilerinin düzensiz ve sağlıklı olmayacak bir biçimde beslenmelerine zemin hazırlamaktadır. Öğrenciler yeme-içme ihtiyaçlarını, ev dışında daha çok hızlı yeme ve içme hizmeti veren işletmelerde, okul veya yurt yemekhanelerinde öğünlere dikkat etmeden karşılamaktadır. Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının ve tercihlerinin belirlenmesidir. Bu bağlamda, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenme durumları, ana veya ara öğün atlama durumları ile bunların nedenleri incelenmiştir. Ayrıca öğrencilerin tükettikleri yiyecek ve içeceklerin tüketim sıklıklarının belirlenmesi ise bu çalışmanın alt amaçlarından birisini oluşturmaktadır. Çalışmanın temelinde alan araştırması yapılmış ve nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tercih edilmiştir. Bu kapsamda öğrencilerden elde edilen 610 anket analize tabi tutulmuş, elde edilen veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testlerden faydalanılmış ve frekans ve farklılık testleri yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenmedikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, katılımcıların önemli bir kısmının ana ve ara öğünleri atladıkları tespit edilmiş, yiyeceklerden en sık "ekmek" tüketirlerken, en düşük tükettikleri yiyecek ise "sakatat " olarak ortaya çıkmıştır. İçeceklerden ise "çay" en çok tüketilen ürün iken, "mayasız alkollü içecek" az tüketilen ürün olarak tespit edilmiştir. Ayrıca tüketilen yiyecek ve içecek tüketim davranışlarının katılımcıların demografik değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme Alışkanlıkları, Üniversite Öğrencileri, Öğün Örüntüleri
In recently, the world has been continuing to change and to develop. This situation may cause both negative and positive changings. One of the most important of them is consumption behaviors. In parallel, one of the most changings has been seen on the nutrition habits depending on the changings in the world.. Among these people, university students is one of the main groups of people who change nutrition habits. The reasons such as starting to a new life away from their family, socio-cultural changes in their life, irregular sleep, inadequacy about cooking ability or habit, not having enough time, social group and an environmental differences change this groups' nutrition habits. Based on those reasons, university students take nourishment unhealthy and unbalanced. Students generally have their foods from restaurants, fast-food restaurants and school canteens. So, they also don't care of getting their meals on times. The main purpose of this study is to identify the nutrition habits and preferences of university students. In this study, sufficient and balanced nutrition of university students, skipping the main meal and snacks and the reasons of them have been investigated. Additionally, frequency on consumptions about food and beverages that have consumed by students are the purposes of this study. In order to get those purposes, it has applied to quantitative research methods. A formulated questionnaire has been used to collect data. 610 questionnaires have been collected and analyzed by using frequency and discrimination test. As a consequence, it has obtained that university students don't have sufficient and balanced nutrition. Many of them skip main meals and snacks. Most of the students preference "Bread" to consume, "Offal" is the least choice of them. As a beverage preference data has shown that "Tea" is the most common beverage while "Ferment-alcohol beverage" is the less. Additionally, the habits of food and beverage consump-tions have changed via differences in students demographic situations. Keywords: Nutrition, Nutrition Habits , University Students, Meal Patterns