Açık Akademik Arşiv Sistemi

Geçiş ekonomilerinin büyümesinde beşeri sermayenin rolü : Orta Asya ülkeleri örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mahmut Bilen
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:41:18Z
dc.date.available 2021-03-30T11:41:18Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Zhumabekova, Nurzat. (2016). Geçiş ekonomilerinin büyümesinde beşeri sermayenin rolü : Orta Asya ülkeleri örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91194
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Beşeri sermayenin iktisadi büyümedeki önemi 20. yüzyılın 2. yarısından itibaren araştırılmaya başlanmış ve günümüze kadar devam etmektedir. Özellikle günümüzde yaşadığımız bilgi ve teknoloji çağında beşeri sermayenin büyümedeki rolü gittikçe artmaktadır. Farklı dönemleri ve farklı ülke grupları üzerinde yapılan yüzlerce çalışmada ikisinin arasında güçlü bir bağ olduğu ekonometrik analizlerle ispatlanmıştır. Araştırmada merkezi planlamadan piyasa ekonomisine geçen ve iyi seviyede beşeri sermaye düzeyine sahip fakat geçiş sürecinden ekonomisi ve beşeri sermaye potansiyeli büyük darbe alan geçiş ekonomileri olan dört Orta Asya ülkesinde (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan) 1991-2014 döneminde büyüme ile beşeri sermaye ilişkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla büyümeyi temsilen Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, eğitim ve sağlık göstergesi olarak GSYH'deki eğitim ve sağlık harcamaları oranları, beşeri sermaye düzeyi olarak İnsani Kalkınma Endeksi kullanılmıştır. Panel Johansen-Fisher, Kao eşbütünleşme, Panel FMOLS testleri ile yapılan analizlerin sonuçlarına göre uzun dönemde 4 Orta Asya ülkesinde beşeri sermaye unsurları ile ekonomik büyüme değişkenleri arasında güçlü bir bağ olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstract The importance of human capital in economic growth began to investigate since the second half of the 20th century and continues to this day. Especially today, when we live in the information, science and technology age the role of human capital in the economic growth is increasing. İn hundreds of studies including different periods and different groups of countries the econometric analysis demonstrated a strong relationship between human capital and economic growth. The purpose of this study is to investigate the relationship between human capital and economic growth in the 4 transition economies of Central Asia (Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Tajikistan) during the period from 1991 to 2014. These countries have switched from command to market economy and having a good level of human capital before transitional period, but received major blows to the economy and human potential during the transitional process. İn econometric analysis we used the Johansen-Fisher and Kao panel cointegration, Panel FMOLS methods. The cointegration test results show that there is a cointegration relationship between human capital and economic growth in transition economies
dc.format.extent VIII, 105 yaprak : grafik, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İktisadi büyümede beşeri sermaye rolü.
dc.subject Beşeri sermaye unsurları - eğitim - sağlık - nufus yapısı - beyin göçü.
dc.subject Beşeri sermaye ve büyüme üzerine farklı yaklaşımlar - Nelson/Phelps modeli - Lucas Modeli - Romer modeli - Jones modeli - Benhabib/Spiegel modeli.
dc.subject Geçiş ekonomili Orta Asya ülkelerinin büyüme ve beşeri sermaye potansiyeli.
dc.title Geçiş ekonomilerinin büyümesinde beşeri sermayenin rolü : Orta Asya ülkeleri örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Zhumabekova, Nurzat
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/