Açık Akademik Arşiv Sistemi

Emek pıyasasında göç ve prekarite : İstanbul'da Kamerunlu göçmenler üzerıne bır araştırma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Fuat Man
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:41:09Z
dc.date.available 2021-03-30T11:41:09Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Tourera Ndam, Marlyse . (2016). Emek pıyasasında göç ve prekarite : İstanbul'da Kamerunlu göçmenler üzerıne bır araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91177
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Göç medyada, politik ortamda her zamankinden daha önemli bir sorun haline gelmiştir. Nitekim 2015 yılı bir dizi önemli göç krizlerinin yılı olmuştur. Birleşmiş Milletler Nüfüs Fonu (UNFPA 2015) 244 milyon kişinin, ya da dünya nüfusunun yüzde 3,3'ünün kendi kaynak ülkeleri dışında yaşadığını göstermektedir. Göçmenlerin bir kısmı daha iyi ekonomik ve sosyal fırsatların arayışı içinde sınırları aşarken, bir kısmında ülkelerindeki çeşitli krizlerden kaçmaya zorlanmaktadır. 2015 yılı itibariyle, Türkiye'de yaşayan sadece Suriyeli göçmen sayısı 3 milyon yakındır. Türkiye, sadece Suriyeli göçmenlerin uğrak alanlarından biri değildir. Aynı zamanda çok sayıda Afrika ülkesinden çeşitli şekillerde ve oranlarda göç almaktadır. Bu çalışmanın örneklem seçim alanını oluşturan Kamurunlu göçmenler de çeşitli nedenler ve şekillerde Türkiye'yi uğrak alan haline getiren Afrikalı göçmenlerdendir. Türkiye, özellikle bir çok Afrikalı göçmen açısından ekonomik olarak para kazanabilecekleri, iş ve fırsatları onlara sunan bir ülke olarak görünmektedir. Bu durum Türk İşgücü piyasasında, göçmen işgücü temelinde prekariteye yol açan bir takım etkilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı da bahsedilen bu durumla ilgilidir. Çalışmanın temel amacı, Türk işgücü piyasasında göçmen işgücü temelinde ortaya çıkan prekarite olgusunu göçmen işgücü üzerinden hareketle analiz etmektir. Bu amaç çerçevesinde çalışmada ilk olarak Kamerunlu göçmenlerin Türkiye'ye göç etme nedenleri, Türkiye'deki çalışma ve yaşam koşulları, göçmenlerin demorafik özellikleri ve Kamerun'daki sosyal ekonomik pozisyonları tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci olarak ise, Kamerunlu göçmen işgücünün Türkiye'deki meslek ilişkileri, yasal statüleri, işe alınma yolları, yabancı işgücü olarak yaşadıkları güvensizlik ve hak sorunlarına ilişkin bir inceleme yapılarak, Türkiye işgücü piyasasının göçmenler için güvencesizlik düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Böylece göçmen işgücü temelinde prekaritenin boyutları ve düzeyleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada ihtiyaç duyulan veriler 18-23 Mart 2016 tarihleri arasında 16 Kamerunlu göçmenle yapılan mülakatlar neticesinde toplanmıştır. Mülakat sonuçları, göçmen işgücü temelinde yoğun prekaritenin varlığına işaret etmekle birlikte, bunun giderek derinleşeceğine dair kuvvetli imalarda bulunmaktadır.
dc.description.abstract Migration has become more than ever an important issue on the medias, on political sphere and object of several academic works. The year 2015 was punctuated by a series of migration crises, the United Nations Population Fund (UNFPA, 2015) reported that 244 million people, or 3.3 per cent of the world's population, lived outside their country of origin. The majority of migrants cross borders in search of better economic and social opportunities, others are forced to flee crises. By the year of 2015 the number of Syrians refugees registered by the Government of Turkey in their territory is around 3 milion. Nevertheless, Turkey is also attracted by other migrants from different countries such as Cameroon. This phenomenon impacts on the Turkish labor market leading to precarity. This paper is set to look at migration and precarity concepts in Turkish labour market. Previous researches focused on Africans in general migrating to Turkey but this research tackles the specific case of Cameroonians. The main purpose is to perceive the working condition of Cameroonian migrants workers in Istanbul. This article provides an insight on the rush of Cameroonian migrants to Turkey and contributes in understanding the precarious nature on the Turkish labor market. This involves the social, economic and legal framework of Cameroonian workers. It has been designed to investigate specific aspects such as their educational backgrounds, working conditions, ways of recruitment, professional inter-relations, legal status, challenges and vulnerability as foreign workers. The fieldwork took place from the 18th of March to 23rd, 2016. Through an empirical study 16 structured and semi structured interviews were conducted in various districts in Istanbul.
dc.format.extent VI, 93 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Göç kavramı.
dc.subject Göç teorileri.
dc.subject Göç etme nedenleri.
dc.subject Prekarite kavramı.
dc.title Emek pıyasasında göç ve prekarite : İstanbul'da Kamerunlu göçmenler üzerıne bır araştırma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Tourera Ndam, Marlyse
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/