Açık Akademik Arşiv Sistemi

Görme engelliler için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak giyilebilir mesafe ölçer tasarımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Fatih Çelik
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:40:56Z
dc.date.available 2021-03-30T11:40:56Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Arı, Sevgi. (2016). Görme engelliler için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak giyilebilir mesafe ölçer tasarımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91143
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Doğuştan veya sonradan engelli bireylerin hayatlarını olağan veya olağana yakın sürdürebilmeleri için karşılarına çıkabilecek olumsuzlukların en aza indirgenmesi gerekmektedir. Yaşamları boyunca engellerinin onlara eksiklik hissettirmemesi, sosyal yapının bir parçası olduklarını kabullenmeleri çok önemlidir. Bu nedenle engellerinin kısıtlayıcı boyutlarını ortandan kaldıracak teknolojilere ihtiyaç duyulur. Bu çalışma temel olarak görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için karşılarına çıkabilecek engellerin tespitini sağlayacaktır. Bununla birlikte kaliteli gezinme ortamı sağlayacaktır. Geliştirilen kablosuz algılayıcılar görme engellilerin karşılarına çıkabilecek engelleri yüksek frekanslı ses dalgaları kullanarak tespit edilmesini ve verilerin mikroişlemcilerde yorumlanmasını sağlar. Yorumlanan bu bilgiler kablosuz olarak ana işlemciye iletilir. Ana işlemci diğer birimlerden gelen bilgileri derleyerek, engelli birey için bir tehlike oluşturuyorsa engelli bireye bildirimi gerçekleştirilir. Geliştirilen Kablosuz vücut alan ağı ile görme engelli bireylerin önlerinde bulunan engeller tespit edilerek titreşim ve ses olarak uyarı yapılması sağlanmaktadır.
dc.description.abstract The negatives that is encountered congenital or acquired disabled individuals need to be minimized in order to sustain the lives them. Obstacles should not be feel them throughout lifetime in order to accept that they are a part of a social structure. Therefore, technologies that will eliminate the restrictive side of the disabled is needed. This study basically detect the obstacles that is encountered blind, to facilitate the lives of the blind and it is simultaneously facilitate their wandering. Ultrasonic sensors detect it when blind encountered obstacles. Detected data send to microcontroller. Microcontroller send to center microcontroller using ZigBee transport protocol. Data that received different points is evaluated by center microcontroller. If blind is very close to obstacle, blind is warned by vibration motor and buzzer. Device was experimented over blind. To demonstrate the benefits of the developed device. Different type scenarios were produced for performed experiments and Obtained results were compared to each other. Developed device performance was found expected rate in performed comparison.
dc.format.extent IX, 45 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Elektronik yönlendirme yardımcıları
dc.subject Kablosuz vücut alan ağları
dc.subject Akıllı kıyafet tasarımı
dc.title Görme engelliler için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak giyilebilir mesafe ölçer tasarımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mekatronik Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Arı, Sevgi
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/