Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kobi’lerde etkin insan kaynakları bölümün oluşturulması: Sakarya ili kibar şirketi uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Çağlar Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:40:54Z
dc.date.available 2021-03-30T11:40:54Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Sulimani, Venhar. (2015). Kobi’lerde etkin insan kaynakları bölümün oluşturulması: Sakarya ili kibar şirketi uygulaması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91139
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract KOBİ'lerde İnsan Kaynakları Yönetiminin önemi son yıllarda artmaktadır. İKY'nin benimsenmesi rekabet ortamında avantaj kazanmak için önemli bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Bilgi tabanlı İnsan Kaynakları yönetimi küçük KOBİ'lerde bilgi kullanımının fazlalaşması ile açıklanabilir. Elbette küçük ölçekli firlamarın büyük ölçekli firmalara gore daha düşük mali kaynaklara sahip olması nedeniyle bilgi tabanlı sistemler kurmayı zorlaştırmaktadır.. Etkililik organizasyon hedeflerine belirlenmiş bir sürede ne kadar seviyede ulaşabildiğini ifade eden uzun dönemli ve yönetim doğasını ifade eden bir kavramdır. İlişkili ancak farklı kavramlar olan ektinlik ve etkililik birbirinden kaynak bağımlılığı, iç standart performansları açısından ayrılır. Örgütsel etkinlik örgütsel amaçları gerçekleştirmek için kullanılır. Etkinlik ve Etkililik birlikte organizasyonda önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın genel amacı bir KOBİ içinde en etkin işleyen ve en optimum maliyetle bir İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünün nasıl kurulabileceğini araştırmaktır. Araştırmanın alt amacı KOBİ'ler için İKY bölümleri gerçekten gerekli midir? sorusunun da cevabı aranmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler çerçe belirlenen öncellikli fonksiyonlar ile örnek KOBİ'de gerçekçi ve tecrübe edilmiş bir İKY bölümü kurulmuştur.Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri karma olarak kullanılmıştır. Nicel verilerin elde ediminde yapılandırılmış anket, nitel veriler için yarı yapılandırılmış mülakat soruları oluşturulmuştur. Teorik kısımda literatür taraması yapılmış, uygulama kısmında ise katılımcı uygulama süreci işletilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre örnek KOBİ'de İKY bölümü için en fazla öne çıkan İK fonksiyonları şöyledir: İşe alım ve seçim, ücret yönetimi, insan kaynakları planlaması, eğitim ve geliştirme. Araştırma kapsamında tespit edilen öne çıkan sorunlar ise; Yönetim ve çalışanlar arasındaki iletişim eksikliği, doğru yerde doğru çalışan seçiminde eksiklikler, eşdeğer işe eşit ücret uygulamalarındaki aksaklıklar olarak belirmiştir. Örnek KOBİ'de İKY bölümü kuruluş uygulaması ardından firma için tespit edilen faydalar şunlardır: İş yükünün azalması, maliyet tasarrufu, geliştirilmiş iş ve personel kalitesi, gelişmiş iş güvenliği ve verimlilik. Bu bulgular neticesinde oluşturulan İKY bölümünün kuruluş süreçleri açıkça ifade edilmiş ve diğer KOBİ'ler için bir rehber olarak sunulmuştur.
dc.description.abstract In recent years the importance of Human Resource Management has increased. On the level of small and medium enterprises the adoption of HRM is considered a major source to gain advantage in the competitive environment. However the increasement of HRM based knowledge is associated with the increasement of its practice in SMEs. This practice is dependent on many factors. One of the main factorsis the fact that smaller firms have less financial resources than larger firms, while some others do not practice it because of lack of information about it. Effectiveness is a concept which refers to how well an organization reaches its objectives over a period of time and stresses the long-range, continuing nature of management. The difference between them is on standard performance. Organizational efficiency can be seen as an aspect of understanding the organizational purpose. Both effectiveness and efficiency play an important role in the organization. The purpose of this research is to investigate how Human Resource Management can be established in SMEs with an effective operation and minimal costs. The main purpose of the research is to answer whether a Human Resource Department is necessary for SME?HRM Department has been established collecting the research information. Qualitative and quantitative research methods were used in the mix. Structured questionnaires in the act of quantitative data, semi-structured interview questions have been created for qualitative. In the theoretical has been reviewed literature, and in the research part has been implemented application of interviews to participants . The most prominent part of the HR functions for HRM in SMEs are: recruitment and selection, compensation management, human resource planning, training and development.The most recognised obstacles of not impletementing Human Resource Department are: lack of communication between management and employees; lack of selection of the right employees in the right places; poor implementation of the equal pay for the equal job. Identified benefits of implementing a Human Resource Department in the company are: reduced rework and cost saving; improved job and staff quality, improved safety and productivity. Based on these findings, recommendations to assist the adoption of Human Resource Management have been suggested.
dc.format.extent XII, 166 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject İnsan kaynakları fonksiyonları
dc.subject İnsan kaynakları planlaması
dc.subject Etkililik ve etkinlik kavramları
dc.subject Kobi’lede insan kaynakları yönetimi yeri ve algılar
dc.title Kobi’lerde etkin insan kaynakları bölümün oluşturulması: Sakarya ili kibar şirketi uygulaması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Sulimani, Venhar
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/