Açık Akademik Arşiv Sistemi

Almanya’daki din görevlilerinin mesleki yeterlilikleri ve karşılaştıkları problemler

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Tamer Yıldırım
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:40:52Z
dc.date.available 2021-03-30T11:40:52Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Latifoğlu, Fatma. (2015). Almanya’daki din görevlilerinin mesleki yeterlilikleri ve karşılaştıkları problemler. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91133
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Diyanet İşleri Başkanlığı yurt dışına 1980'li yılların başından itibaren din görevlileri göndermiş ve halkın dini ihtiyaçları ile resmi kanallardan ilgilenilmeye başlanmıştır. DİB'in yurt dışı din hizmetlerinin en önemli unsurlarından birini din hizmetini sunan din görevlileri oluşturmaktadır. Türk vatandaşlarının göçmen olarak bulunduğu ülkelerde din hizmetinin, Türkiye'deki din hizmetinden farklı olarak değişik zeminleri vardır. Zemini ne olursa olsun etkili din hizmeti vermenin en önemli unsuru, yaptığı görevin önemini kavramış, iyi yetişmiş din görevlisidir. Bu nedenle yurt dışında görev yapan din görevlilerinin mesleki yeterlilikleri ve karşılaştıkları problemlerin bilinmesi bu hizmetin daha sağlıklı yürütülmesi açısından son derece önemlidir. Biz bu çalışmada din görevlisinin yapmakta olduğu işte kendini yeterli görüp görmemesi durumunu, işindeki belli görevleri yerine getirebilmek için kendi bilgi, beceri ve yeteneklerine olan inancını ve din hizmetini yerine getirirken karşılaştığı problemleri ölçmeye çalıştık. Halkla sürekli olarak yüz yüze olmaları ve doğrudan iletişim kurmaları, din görevlilerini toplumun manevi imarında ön plana çıkarmaktadır ki bu görev yurt dışında icra edildiğinde önemi bir kat daha artmaktadır. Bu nedenle din görevliliği gibi çok önemli bir görevi yerine getirenlerin, mesleki bilgi, beceri ve genel kültür bakımından iyi yetişmeleri, mesleklerini icra ederken karşılaştıkları problemlerinin en aza indirilmesinin meslek kalitesini artıracağı şüphesizdir. Bu araştırmanın çalışma alanını Almanya'daki DİTİB derneklerinde görev yapan din görevlileri oluşturmaktadır. Anket tekniğinin uygulandığı bu çalışmada, din görevlilerinin mesleki yeterliklerinin ve karşılaştıkları problemlerin değerlendirmesinde; yaş, cinsiyet, öğrenim durumu ve mesleki kıdemleri gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılıp; öneriler ve eleştiriler sunulmuştur.
dc.description.abstract Presidency of Religious Affairs (hereinafter referred to as PRA) has sent religious officials abroad and started meeting the religious needs of people through official channels since early 1980s. One of the most important elements of religious services that PRA provides abroad is religious officials that give these services. Religious services in the countries that Turkish people live as immigrants differ from the ones in Turkey in having different background. Regardless having different backgrounds, the most important aspect of giving religious services is well-educated religious official that comprehend the importance of his or her duty. Therefore, it is crucial to be aware of professional competency of these officials and challenges they face in order to provide higher quality services. In this paper, we tried to evaluate whether religious officials consider themselves competent enough to fulfill their responsibilities, whether they have enough knowledge, skills and abilities to perform their jobs and problems they encounter while giving religious services. Meeting people face to face all the time and communicating with them directly give more impact to religious officials on spiritual development of the society which becomes more important when this profession is practiced abroad. Thus, educating more competent, informed and intelligent people who perform such important jobs and reducing their problems will ensure higher quality services without any doubt. The target population of the study is religious officials who work in the associations of Turkish-Islamic Union for Religious Affairs. In this study in which questionnaire technique is used, whether professional competency and problems of religious officials differ by age, educational background, gender and professional seniority or not is examined. Evaluations are carried out depending on the results of the study; suggestions and critics are presented.
dc.format.extent IX, 109 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Almanya - Din görevlileri
dc.subject Din görevlileri - Problemler
dc.subject Din görevlileri - Mesleki yeterlilikleri
dc.title Almanya’daki din görevlilerinin mesleki yeterlilikleri ve karşılaştıkları problemler
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Eğitimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Latifoğlu, Fatma
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/