Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Hayati Yılmaz
dc.date.accessioned 2021-03-30T11:40:46Z
dc.date.available 2021-03-30T11:40:46Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Şentürk, Nurettin. (2015). Hadislere göre şeytan. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/91107
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Metafizik konu ve kavramlar, insan hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bilimsel düşünce ile bu alanlar arasında zaman zaman bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu sorunlardan biri de metafizik varlık olan şeytan ve onun temsîl ettiği kötülük sorunudur. Zira soyut bir kavram olması hasebiyle kötülük, diğer teolojik problemlerden kader ve irade özgürlüğü meselesi gibi, normal muhakeme ile halledilemeyen veya halledilmesi mümkün olmayan konulardan biridir. Dolayısıyla varlık sahasının gaybî cüzlerinden olan şeytanı ve onun temsil ettiği kötülüğü, gaybî olmaları hasebiyle ancak vahyî bilgi ile yani Kur'an ve sünnetle tanıyabiliriz. Bu tezde bütün bilinmezliklerine ve insanların gözündeki sırlı hallerine rağmen şeytan ve onun faaliyet alanları hadislerden hareketle ortaya konulmaya çalışılacaktır. Özellikle şeytan ile ilgili temsilî anlatımlarda kullanılan üslub Kur'an üslubuyla karşılaştırılacak ve aralarındaki farklılıklara değinilecektir.
dc.description.abstract Metaphysical issues and concepts have a significant place in human life. However, from time to time, some issues emerge between these domains and the scientific thought. One of them is the question of Satan as a metaphysical being and the problem of evil that he represents. As being an abstract concept, evil is one of the topics which cannot be sorted out at rational level and by means of an ordinary reasoning just as other theological problems such as fate and freedom of will. Accordingly, we can acknowledge Satan, an unseen entity of the realm of existence ('al-ghaib'), and the evilness that he represents only by measure of Qur'an and Sunnah. In this thesis, despite all the obscurities and his mysterious condition in human eyes, Satan and his domains of activity will be introduced by means of hadith. More in particular, the style of representational narratives used regarding Satan will be compared with the Qur'anic one and the differences between them will be touched upon.
dc.format.extent VI, 98 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Şeytan
dc.subject Gaybi
dc.subject Metafizik
dc.subject Kur’an
dc.title Hadislere göre şeytan
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Hadis Bilim Dalı
dc.contributor.author Şentürk, Nurettin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/