Açık Akademik Arşiv Sistemi

Rusya’nın soğuk savaş sonrasında Orta Asya’da uyguladığı kültür politikaları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor İsmail Ediz
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:05:16Z
dc.date.available 2021-03-29T09:05:16Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Sobirzhanov, Tavakkilzhon. (2019). Rusya’nın soğuk savaş sonrasında Orta Asya’da uyguladığı kültür politikaları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90419
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Tezin ana konusu, Rusya Federasyonu'nun her dönemde önemli olduğunu belirttiği, yeri geldiğinde "Arka Bahçe" diye değerlendirdiği, Orta Asya bölgesinde kültür politikaları uygulayarak bölgede ağırlığını koruması üzerinedir. Orta Asya bölgesinde diğer lider devletlerin (ABD, Çin, Fransa, Almanya vs.) de sık sık "yumuşak güç" politikası kullanarak gerçekleştirdiği uygulamalarına denk gelinmiştir. Lakin bölge üzerinde Çarlık Rusya'sı döneminden itibaren hem idari hem de siyasi ilişkilerinin olması ve bölge halklarının Rusya'nın zengin kültürel geçmişine hayranlık duymaları Rusya Federasyonu için bir hayli avantaj sağlamıştır. Orta Asya'daki Rusya çıkarlarının temeli, Rusya ile bölge ülkeleri arasındaki siyasi, ekonomik, savunma ve güvenlik alanında olduğu kadar aynı zamanda kültür ve dil alanındaki özel ilişkilerinin de korunmasıdır. Güvenlik öncelikli olmak üzere, Rusya ekonomik ve siyasi bir entegrasyon politikası izlemektedir. Orta Asya ülkeleri bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı, ancak şimdi başka bir örgütlenme çerçevesinde (BDT) tekrardan birleştirilmiştir. Günümüz modern dünyasında milletler, siyasetin yanı sıra kültürel alanda da bir diplomasi ilişkisi içerisindedir. Devletler farkında olsalar da olmasalar da bu kültür alışverişi, tıpkı yaşayan bir organizma gibi gündelik hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Kültür diplomasisini "yumuşak güç" kavramı kapsamaktadır. Bir devlet değerlerinin, bilgisinin, mutfağının, müziğinin, folklorunun kısaca o devletin içerisindeki toplumu var eden değerleri başka ülkenin insanlarına tanıtılması ve ulaştırılmasıdır. Yumuşak gücü en iyi bir şekilde kullanan ülke günümüzde kesinlikle, Büyük Britanya'dır. Sonrasında ABD gelmektedir. İran da bu konuda iddialıdır. Kültür diplomasisinin önemli direği eğitimdir. Örneğin, Türkiye'ye gelmek isteyen, Türkiye Türklerinin kültürünü yakından görmek ve İstanbul Boğazının güzel manzarasını her gün görmek için hayaller kuran ve çabalayan çok sayıda Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika ülkelerinden gençler vardır. Dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelerden Türkiye'ye gelip yaşama hayali olan öğrenciler bulunmaktadır. Bu öğrencilere de Türkiye birçok öğrenci değişim programları ve burs programları aracılığı ile destek olmaktadır. Günümüzde Türkiye'de yaşayıp okumakta olan gençlerin gelecekte ülkelerinde kalkınmayı destekleyecek bireylerden olması sevindirici bir durumdur. Bu yapılanmalar işte kültürün eğitim üzerinden tanıtılması ve alışverişidir.
dc.description.abstract The main topic of the thesis is that the Russian Federation has been important in every period, and when it comes to its 'Backyard' attitude ("Arka Bahçe", in the sense of ownership), it is about maintaining its weight in the Central Asian region by applying its cultural policies. In the Central Asian region, the other leading states (USA, China, France, Germany, etc.) have also applied soft power policy tool quite often. However, since the period of Tsarist Russia, both administrative and political relations on the region and the people's admiration of Russia's rich cultural history, has provided a great advantage for Russian Federation. The basis of the interests of Russia in Central Asia is the preservation of special relations in the political and economic spheres, in the fields of defense and security as well as in the cultural and linguistic spheres. While security is a priority issue for Russia, it follows a policy of economic and political integration. The Central Asian countries were once part of the Soviet Union, but are now reunited within another framework of organization (CIS). In today's modern world, politics as well as nations are in a diplomatic relationship in the cultural field. States have become part of our daily life, just like a living organism, even if they are aware of this cultural exchange. Cultural diplomacy covers the power concept. One of the state's values, knowledge, cuisine, music, folklore, in other words the values that make the society exist within the definite state, have to be introduced and delivered to the people of other countries. Today, the country that efficiently uses soft power is definitely Great Britain. Then comes the United States. Iran is also assertive. Education is an important pillar of cultural diplomacy. For example, there are those who want to come to Turkey, Istanbul, who want to see closely the culture of the whole Turkey and Turkish people, those who dream and are eager to see the beautiful landscapes of the Bosphorus every day, and they are mostly young people from the Middle East, Central Asia and Africa. There are a lot of students from different universities all over the world who dream of coming and living in Turkey. And Turkey is supporting students through students' exchange programs and scholarship programs. Today, the situation when the young people who are living and getting education in Turkey are those who will support the future development of their own countries, is really rejoicing. These structures are the introduction and exchange of culture through education
dc.format.extent IX, 102 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Orta Asya
dc.subject Rusya
dc.subject SSCB
dc.subject Kültür Politikaları
dc.subject Yumuşak Güç
dc.title Rusya’nın soğuk savaş sonrasında Orta Asya’da uyguladığı kültür politikaları
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Sobirzhanov, Tavakkilzhon
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/