Açık Akademik Arşiv Sistemi

Söğüt ve çevresi sivil mimari örnekleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Hamza Gündoğdu
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:04:04Z
dc.date.available 2021-03-29T09:04:04Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Karşıyaka, Hakan. (2019). Söğüt ve çevresi sivil mimari örnekleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90304
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu tezde, Bilecik ili Söğüt ilçesinde bulunan sivil mimari yapıları incelenmiştir. Tez çerçevesinde; Söğüt merkezinde kültür varlığı olarak kabul edilmiş iki ev, iki okul, üç çeşme, bir hükümet binası ve bir de müze, Söğüt yakınlarındaki Bedi Köyü'nde ise iki ev ve bir okul kapsam içine almıştır. Tezin 1. bölümünde Söğüt'ün coğrafi durumu, tarihi, demografik ve sosyal yapısı hakkında kısa bir bilgi verilmekte, 2. bölümde tez konusunu oluşturan sivil mimari örneklerinin Türk sanatı içerisindeki gelişimi incelenmektedir. Bir sonraki bölümde katalog oluşturularak, önce Söğüt ilçe merkezinde bulunan, sonra da Bedi Köyü'nde yer alan yapılar etraflıca tanıtılmıştır. Çalışmanın neticesinde, incelenen evlerin şehir merkezinde ve köyde yer almalarına rağmen bazı ortak özellikler taşıdığını, yine bulundukları konumlar sebebiyle farklılıklarının da olduğu görülmüştür. Bu benzerlik ve farklılıklar, Bilecik yöresindeki diğer ev mimarisiyle mukayese edildiğinde de dikkat çekmektedir. Söğüt ilçe merkezinde bir külliye içinde bulunan İdadi ve Dârüleytam'ın birbirlerinden yapıca farklı ve ortak yönlerinin bulunduğu ortaya konmuştur. Bedi Köyü'nde yer alan okulun, döneminin inşa mantığına uygun yapıldığı belirtilmiş ve mimari bakımdan genişçe tanıtılmıştır. Gene bu yapıların Bilecik bölgesindeki diğer okul mimarisi ile ortak ve benzer yönlerine işaret edilmiştir. Ele alınan çeşmelerin yapı, konum ve kullanım farklılıklarının bulunduğu ortaya konmuş ve üzerlerindeki bezeme özelliklerinin farklılıkları ve ortak yönleri hakkında bilgi verilmiştir. Söğüt ilçe merkezinde günümüze ulaşmamış olan Hükümet Konağı'nın dönemin Anadolu coğrafyasında inşa edilen diğer devlet binalarıyla ortak özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir. Günümüzde Söğüt Müzesi olarak kullanılan yapının, geleneksel konut mimarisine uygun tarza inşa edilmiş olduğu görülmüştür. Son olarak, Söğüt ve çevresinin Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu topraklar olması sebebiyle önem arz ettiği ve burada yer alan yapıların dini ve sivil mimari örneklerin etraflıca incelenmesinin gerekliliği belirtilmiştir.
dc.description.abstract This thesis examines the civil architectural structures in Söğüt district of Bilecik province and includes two houses, two schools, three fountains, a government building and a museum in the centre of Sögüt, and two houses and a school in Bedi Village near Sögüt. In the first part of the thesis, a brief information is given about the geography, history, the population movements and social life of Söğüt are mentioned. In the second chapter, the development of the examples of civil architecture and their place in Turkish art, which are the subject of the thesis, are studied. As a result of the study, we see that the houses, although they are located in the city centre and in the village, have some common features, and they also have differences due to their location, and these differences and similarities are still valid when compared with other houses around Bilecik. İdadi and Dârüleytam, located in a complex in Söğüt district centre, have both different and common features. Additionally, we state that the school in Bedi Village was constructed in accordance with the school construction trend of the period by explaining it extensively in terms of architecture. We discuss the structure, location and usage differences of the fountains, and we talk about the differences and common aspects of the decoration characteristics. We see that the Government House, which has not reached our day in Söğüt district centre, has common characteristics with the state buildings built in Anatolia of the time. The building, which is now used as Söğüt Museum, has a style that is suitable to the traditional residential architecture. Finally, it is stated that Söğüt and its environs are important as the Ottoman Empire was established here and that the religious and civil architectural examples of the buildings in this area should be worked in detail.
dc.format.extent XVII, 205 yaprak : belge, çizim, gravür, harita, fotoğraf ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Söğüt
dc.subject Sivil Mimari
dc.subject Bedi Köyü
dc.subject Dârüleytam
dc.subject Çe me
dc.title Söğüt ve çevresi sivil mimari örnekleri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat Tarihi Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Karşıyaka, Hakan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/