Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sakarya’da doğa sporları turizmi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Cercis İkiel
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:03:34Z
dc.date.available 2021-03-29T09:03:34Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Yalçın, Volkan. (2019). Sakarya’da doğa sporları turizmi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90250
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Sanayi devrimi sonrasında genel olarak büyük kitlelerin hareketliliğine, yüksek tüketim ve yoğun kaynak israfına dayalı olarak gelişen kitle turizmi, bugün gelinen noktada turizmdeki önemli bir payını, alternatif turizme bırakmaya başlamıştır. Sorumluluk bilincine dayalı, kaynak israfının en aza indirildiği, çevreye ve kültürel yapıya duyarlı, sürdürülebilirlik odaklı ve yerel kalkınmaya dayalı alternatif turizm çeşitlerinden bir tanesi de doğa sporları turizmidir. Çalışmamızda bu alternatif turizm çeşitlerinden birisi olan doğa sporları turizmi Sakarya ili özelinde ele alınmıştır. Sakarya ili, sahip olduğu coğrafi özelliklerinin sunmuş olduğu fırsatlar ile doğa sporları turizmi açısından önemli bir potansiyel barındırmaktadır. İlin sahip olduğu bu potansiyel ve mevcut imkanlar dikkate alınarak, doğa sporları turizminin geliştirilebileceği alanlar ve bu alanlarda yapılabilecek doğa sporları çeşitlerinin tespiti çalışmanın ana eksenini oluşturmaktadır. Büyük oranda arazi çalışmaları ve uygulamaları ile elde edilen veriler ışığında, ilde doğa sporları faaliyetleri için uygun olan on (10) ayrı mekânsal alan oluşturulmuştur. Bu alanların her biri için yapılabilecek doğa sporu türleri, yapılan arazi çalışmaları ile tespit edilerek, elde edilen mekansal veriler, GPS kayıtları ile birleştirilmiş, ArcMap 10 ve Google Earth Pro yazılımları ile haritalar ve şekiller üzerine aktarılmıştır.Yine çalışma kapsamında küçük bir örneklem (106 kişi) grubuna yapılan anket çalışması ile belirlenen doğa ve doğa sporu alanlarının, yerel halk tarafından tanınırlığı ölçülmeye çalışılmış ve bu alanların büyük oranda yerel halk tarafından tanınırlığının düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Tüm bu sonuçlar ışığında Sakarya'nın doğa sporları açısından tanınırlığı düşük fakat potansiyeli yüksek bir özelliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Sakarya ili, İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyükşehirlere yakınlığı ile ulaşılabilir turist potansiyeli açısından önemli bir avantaja sahiptir. Belirlediğimiz doğa sporları alanlarının sürdürülebilir bir anlayış ve çevreci planlamalarla değerlendirildiğinde, başta ilin kırsal alanlarının kalkınması olmak üzere, bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bunun için yerel halkın, politika üreticilerinin, konu ile ilgili faaliyet gösteren STK'larında içerisinde yer aldığı, Sakarya doğa sporu turizmine yönelik turizm eylem planlarının oluşturulması ve bu alanların tanınırlığının artırılarak, alanın gerçek sahipleri olan kırsal nüfusun kalkınmasının merkeze alındığı, sürdürülebilir bir anlayışla, yönetilmesi gerekmektedir.
dc.description.abstract The movement of large masses in the aftermath of the industrial revolution in general, high-consumption and resource-intensive developing waste based on mass tourism, has started to leave an important share of tourism in alternative tourism. Nature sports tourism is one of the alternative tourism types which is based on a sense of responsibility, minimizing resource waste, sensitive to environmental and cultural structure, sustainability-oriented and based on local development. In this study one of the types of alternative tourism, nature sports tourism is discussed in the context of Sakarya province.Sakarya province, with its geographical characteristics, has an important potential in terms of tourism gives the opportunities those outdoor sports.Considering the potential and existing opportunities of the province, the areas where outdoor sports tourism can be developed and the determination of kinds of extreme sports in these areas constitute the main axis of the study. According to the data obtained from a large number of field studies and applications, ten (10) separate spatial areas which are suitable for nature sports activities have been formed in the province.The nature sports types that can be made for each of these areas were determined by the field studies and the obtained spatial data were combined with GPS records and transferred to maps and figures with ArcMap 10 and Google Earth Pro software. Again, a small sample of the scope of work (106 people) group as determined by a survey to measure the nature and outdoor sports are being made and the recognition by local people. A large proportion of these areas is low and it has been revealed that the recognition by the local community. According to all these results, Sakarya has been identified as having low potential but high potential for outdoor sports.Sakarya province has a significant advantage in terms of reachable tourist potential , accessible with close proximity to metropolitan cities like İstanbul,Ankara and Bursa.Considering the sustainable nature sports environment and environmentalist planning, we are expected to contribute significantly to regional development, especially in the development of rural areas of the province. For this purpose, it is necessary to establish a tourism action plan for Sakarya nature sports tourism, where the local people and policy producers are involved in the NGOs that are involved in the subject, and by increasing the recognition of these areas, the management of the rural population, which is the real owner of the area, should be managed with a sustainable understanding.
dc.format.extent IX, 103 yaprak : fotoğraf, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sakarya
dc.subject Doğa Sporu
dc.subject Alternatif Turizm
dc.subject Doğa Turizmi
dc.title Sakarya’da doğa sporları turizmi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Yalçın, Volkan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/