Açık Akademik Arşiv Sistemi

Avrupa Birliği’nin ortak göç ve mülteci politikası : Suriye iç savaşı örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Murat Yeşiltaş
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:03:09Z
dc.date.available 2021-03-29T09:03:09Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Ay, Emine. (2019). Avrupa Birliği’nin ortak göç ve mülteci politikası : Suriye iç savaşı örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90190
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Göç, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Tarih boyunca dünya üzerinde insanoğlu bir yerden başka bir yere giderek göç eylemini gerçekleştirmiştir. Bu eyleme neden olan sebepler değişkenlik gösterse de geçmişten günümüze kadar değişmeyen temel sebeplerin başında savaşlar, iç çatışmalar ve iklimsel şartlar gelmektedir. Zamanla çatışmaların boyutu büyüdükçe göç eden insan sayısı da artmaktadır. Avrupa kıtasının göç ile ilgili uzun bir tarihi vardır. Ancak AB kurum olarak göç meselesini ile ilk olarak yabancı işçiler nezdinde karşılaşmıştır. Sovyetlerin dağılması ve Avrupa kıtasına yönelen binlerce insan karşısında AB'nin gündemi yabancı işçilerden, mülteci ve sığınmacılara dönüşmüştür. Bu noktada 'ortak bir politika' arayışına giren AB çeşitli zirveler sonucu bu politikasına hayat vermeye çalışmıştır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Arap Baharı sonrası ortaya çıkan iç savaşlar sonucu, dünyada mülteci sayısı ikinci dünya savaşından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Özellikle Suriye iç savaşı ile milyonlarca insan mülteci konumuna gelmiştir. Krizin başlarında, AB üyesi ülkeler AB çatısı altında oluşturulan ortak politika çerçevesinde hareket etti. Özellikle sığınmacıların komşu ülkelere sığınması nedeniyle AB bu soruna uzun süre gözlerini kapatmıştır. Ancak 2015 yılından binlerce sığınmacıların Avrupa kapısına dayanması sonucunda AB bu soruna daha fazla kayıtsız kalamadı. Bu durum ve gerçekleşen göç dalgaları AB siyasetini derinden etkilemiştir. Bu çalışma ile amaçlanan, soğuk savaş sonrası AB'nin oluşturmaya çalıştığı ortak mülteci/göç politikasını Arap Baharı sonrası Avrupa kıtasına dayanan Suriyeli mülteciler üzerinden okumaktır. Suriyeli mülteci krizi ile AB'de de meydana gelen çatlak sesler, AB'nin masa başında aldığı ortaklık ve değerler politikası sahada uygulanamamıştır. Uygulanan politikalar, AB'nin amacının Avrupa'ya gelen mültecilerin önüne set çekmek olduğunu göstermektedir.
dc.description.abstract Migration is as old as human history. Throughout history, humanity has moved from one place to another and has carried out migration. Although the reasons causing this action vary, the main reasons that do not change from past to present are wars, internal conflicts and climatic conditions. In time, as the size of the conflicts grows, the number of people migrating also increases. The European continent has a long history of migration. However, the EU has first encountered the issue of migration as a foreign worker. In the face of the collapse of the Soviets and thousands of people who have moved to the European continent, the EU's agenda has changed from foreign workers to refugees and asylum seekers. At this point, the EU, which has sought a common policy, tried to bring this policy to life through various summits. As a result of the civil wars that emerged after the Arab Spring in the Middle East and North Africa, the number of refugees in the world has reached the highest level since the second world war. Especially after Syrian civil war millions of people have become refugees. At the beginning of the crisis, EU member states acted within the framework of a common policy under the EU. The EU has closed its eyes for a long time, especially as refugees have sought refuge in neighboring countries. However, since 2015, thousands of asylum-seekers have relied on the European door, and the EU has not been more indifferent to this problem. This situation and the waves of immigration have deeply affected EU politics. The aim of this study is to read the common refugee / immigration policy that was created after the Cold War by EU on the Syrian refugees after the Arab Spring. The cracking sounds that occurred in the EU with the Syrian refugee crisis and the partnership and values policy taken by the EU at the table could not be applied in the field. The policies implemented show that the EU's aim is to set a precedent for refugees coming to Europe.
dc.format.extent IX, 109 yaprak : grafik, harita, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject AB
dc.subject Mülteci Krizi
dc.subject Yerinden Edilme
dc.subject Göç
dc.subject Suriyeli Mülteciler
dc.title Avrupa Birliği’nin ortak göç ve mülteci politikası : Suriye iç savaşı örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Ay, Emine
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/