Açık Akademik Arşiv Sistemi

Endülüs’ün Mağrib ve hıristiyan İspanya ile ilişkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Lütfi Şeyban
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:03:07Z
dc.date.available 2021-03-29T09:03:07Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Gül, Tuğba. (2019). Endülüs’ün Mağrib ve hıristiyan İspanya ile ilişkileri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90185
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Endülüs, Müslümanlar tarafından fethedilmeden önce, Keltler, Kartacalılar, Romalılar, Vandallar, Suevler, Bizanslılar ve Vizigotlar tarafından idare edildi. Bu toplulukların her biri birbiri ile savaşarak, çok daha öncekilerle kaynaşıp yerleşerek, zamanla varlıklarından derin kültür izleri bırakarak tarih sahnesinden silindiler. İslâm'ın doğuşundan sonraki ilk asırda ise Müslümanlar Endülüs adını verdikleri, İber yarımadasına 711 yılında girdiler. İber Yarımadası, ilk Müslüman fetihlerinin başladığı 711 yılından itibaren Doğu İslâm medeniyetinin devamı olarak Endülüs'te yüksek bir medeniyetin doğmasına şahitlik etti. Avrupa'da çok önemli bir kültür merkezi olan Endülüs, Hıristiyan Batı ve İslâmi Doğu arasında da bir köprü vazifesi gördü. İslâm'ın Avrupa'daki öncülüğünü yapan İslam medeniyeti ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan bölgenin yaşayışına tesir edebildi. Batı'da Avrupa ile etkileşime giren Endülüs medeniyeti aynı zamanda Kuzey Afrika tarihi ile de ayrılmaz bir bütün oluşturur. Bu çalışma Endülüs'ün hem Kuzey Afrika'da bulunan İslam devletleri hemde Hıristiyan İspanya Devletleriyle olan ilişkilerini kültürel, siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan ortaya koymayı amaçlamaktadır.
dc.description.abstract The Andalusian was ruled by Celts, Carthaginians, Romans, Vandals, Suevs, Byzantines, and Visigoths before they were conquered by the Muslims. Each of these societies fought with each other, fused and settled with the earlier ones, leaving the traces of deep culture from their existence over time and erased from the stage of history. In the first century after the birth of Islam, Muslims entered the Iberian Peninsula in 711, which they called Andalusia. The Iberian Peninsula witnessed the emergence of a high civilization in Andalusia as the continuation of Eastern Islamic civilization from the year 711, when the first Muslim conquests began. A very important cultural center in Europe, Andalusia served as a bridge between the Christian West and the Islamic East. Islamic civilization, which pioneered Islam in Europe, was able to influence the economic, social and cultural life of the region. The Andalusian civilization that interacts with Europe in the West also constitutes an inseparable whole with North African history. This study aims to present the relations of Andalusia with the Islamic states in North Africa and the Christian States of Spain in cultural, political, social and economic terms.
dc.format.extent VI, 118 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Endülüs
dc.subject Maşrık
dc.subject Mağrib
dc.title Endülüs’ün Mağrib ve hıristiyan İspanya ile ilişkileri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
dc.contributor.author Gül, Tuğba
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/