Açık Akademik Arşiv Sistemi

Suriyelilere yönelik sivil yardım faaliyetleri ve toplumsal uyum

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor M. Tayfun Amman
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:57Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:57Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Altındiş, Esma. (2019). Suriyelilere yönelik sivil yardım faaliyetleri ve toplumsal uyum. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90154
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonrası Suriye'den Türkiye sınırına göç akımı başlamıştır. Yaklaşık sekiz yıllık süreçte ülkeye gelen Suriyeli sayısı giderek artmıştır. Türkiye'de bugün 3,5 milyonu aşkın Suriyeli yaşamaktadır. Bu bağlamda Suriyelilerin toplumsal uyum süreci ele alınması gereken bir konu olarak görülmektedir. Gelen birçok Suriyelinin, savaştan kaçma ve farklı bir toplumda yeni bir düzen kurma durumları, başta ekonomik olmak üzere hukuki ve sosyokültürel anlamda birçok problemle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Ülkemizde, uyum sürecindeki Suriyelilere resmi ve sivil olarak maddi ve manevi destekler sağlanmaktadır. Çalışmada bu destekler "sivil faaliyetler" olarak sınırlandırılmış ve ele alınmıştır. Saha araştırması iki kısımdan oluşmuştur. Birinci kısımda "Suriyelilere yönelik sivil yardım faaliyeti aktörleri", ikinci kısmında ise "yardım alan Suriyeliler" bulunmaktadır. Belirlenen ölçütler neticesinde görüşülen kişilere yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Suriyelilere yönelik yardım faaliyetlerini ele almak amacıyla 3 farklı yardım aktörü belirlenmiştir. Bu aktörler; yerli ve Suriye menşeli sivil toplum kuruluşları, Kardeşlik Seferberliği gönüllüleri ve Suriyeli komşusuna tek taraflı olarak yardımda bulunan veya karşılıklı olarak yardımlaşan yerel halktır. Sivil olarak yardım faaliyetinde bulunan aktörlerin Suriyeli göçü ile ilgili görüşleri ve yaptıkları yardımların nitelikleri analiz edilmiştir. Araştırmanın "yardım alan Suriyeliler" kısmında ise Suriyelilerin aldıkları yardımların nitelikleri analiz edilmiş, toplumsal uyumlarına dair bulgular elde edilmiştir. Çalışma sonucunda sivil yardım aktörlerinin, Suriyelilere ekonomik, hukuki ve sosyokültürel alanda verdikleri destekler ortaya koyulmuştur.
dc.description.abstract In 2011, after the civil war began in Syria migration flows has begun from Syria to Turkish border. The number of Syrians, arriving in the country in the last eight years has increased. More than 3.5 million Syrians are living in Turkey today. In this respect, the social cohesion process of Syrians is considered as an issue that needs to be addressed. The situation of many Syrians escaping from the war and establishing a new order in a different society causes many legal and socio-cultural problems, especially economical. In our country, financial and moral support is provided officially and civilly to the Syrians who are in the process of adaptation. In the study, these supports are limited and discussed as civil activities. The field research consists of two parts. In the first part, there are actors of civil aid for the Syrians and in the second part there are Syrians receiving assistance. Interviews were conducted by applying the semi-structured interview form to the interviewees. In order to deal with the aid activities for Syrians, 3 different actors were identified. These actors are: native and Syrian non-governmental organizations, Brotherhood Mobilization volunteers and local people who have unitealy or mutually assisted Syrian neighbors. The views of the actors engaged in civilian aid activities on Syrian migration and the qualifications of the aid provided were analyzed. In the part of the Syrians receiving assistance, the qualifications of the aid that Syrians received were analyzed and findings were obtained regarding their social cohesion. As a result of this study, the support provided by the civil aid actors to the Syrians in the economic, legal and sociocultural areas was revealed.
dc.format.extent VII, 114 yaprak : grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Göç
dc.subject Suriyeliler
dc.subject Toplumsal Uyum
dc.subject Sivil Yardım Faaliyetleri
dc.title Suriyelilere yönelik sivil yardım faaliyetleri ve toplumsal uyum
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Altındiş, Esma
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/