Açık Akademik Arşiv Sistemi

Representation of Russian-Georgian 2008 war in the eyes of Georgia : a critical geopolitical perspective

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Murat Yeşiltaş
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:52Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:52Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Tsikarishvili, salome. (2019). Representation of Russian-Georgian 2008 war in the eyes of Georgia : a critical geopolitical perspective. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90139
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Coğrafi konumu itibariyle iki komşu ülke olan Gürcistan ve Rusya arasındaki tarihi geçmiş, bir köprü haline gelmiştir. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana, Rusya'nın Sovyetler sonrası ülkelerdeki nüfuzunu koruma konusundaki tutkusu, eski Sovyet devletlerinde, özellikle de Batı'nın değerlerinden ilham alan Gürcistan'da büyük sorun haline geldi. Gürcistan'ın Rus yanlılarını azaltma konusundaki istekleri ve NATO'nun ittifaklarına katılarak Batı'ya yönelik görüşleri artırma yönündeki tavırları, Gürcü-Rus ilişkilerinin Kırmızı Çizgisi olan ve beklenmedik ancak kaçınılmaz olan, Ağustos Savaşı'na yol açmıştır. Ağustos savaşı ile ilgili farklı bakış açıları gözden geçirildi. Bununla birlikte, mağdur olan Gürcistan'ın görüşüne daha az dikkat edildi. Bunun bir sonucu olarak çalışma, Gürcistan devlet yapısının 2008 Ağustos Savaşı'nın konstrüksiyonunu ve kavramsallaşmasını anlamayı amaçlamaktadır. Bu tez, Gürcülerin Beş günlük savaş perspektifini araştırmakta ve incelemektedir. Rus işgali ile ilgili olayların eleştirel olarak jeopolitik perspektiften analizini sunmaktadır. Tez, Gürcü söylem analizi ve devletin günlük performansıyla ilgili olarak, Gürcistan topraklarına yapılan Rus askeri müdahalesinin, Avrupa'nın enerji kaynaklarını kontrol etmek için "saldırgan bir askeri müdahale" ve "Batı'ya saldırı" olduğu sonucuna varmıştır. Gürcistan devleti Rusya'yı "saldırganlar", "21. yüzyılın barbarları" ve "işgalciler" olarak tanımladı. Bu savaş Rusya'yı, uluslararası normları ve aynı zamanda Batı'nın değerini bozan Gürcü toprak bütünlüğüne bir tehdit olarak görüyordu.
dc.description.abstract Sharing the historical background, and the same borders in terms of geographical location, Georgia and Russia, have been a core connective bridge. After the demise of the USSR, main ambition for Russia was to retain its influence in the Post-Soviet countries, had instigated a major problem to its neighbors, and particularly to Georgia. The newborn state had been inspired with the western values, which consequently evolved a desire to decrease the pro-Russian attitude and increase the Western-based views by joining NATO alliances. Theses aspirations resulted a dislike to its Big neighbor country, which subsequently developed to a Red Line between Georgian-Russian relationship and caused the unexpected, yet inevitable, August War. Different perspectives about the August war, have been reviewed; Nevertheless, less attention has been paid to the point of view of the main victim, Georgia. As a result, this study aims to review the Georgian statecraft's construction and conceptualization of the 2008 August war. The thesis explores and examines the Georgian perspective of the Five days war, and provides Georgian statecraft discourse analysis of the events related to the Russian invasion from a critical geopolitical perspective. It has been concluded, regarding the Georgian discourse analysis and everyday performance of the statecraft, that the Russian military intervention in the Georgian territory was an "Aggressive military intervention" and "Attack on the West" in order to control the energy resources of Europe. The Georgian statecraft's discourse defined Russia as "Aggressors", "Barbarians of the 21stcentury" and "Occupiers". This war pictured Russia as an enemy to the Georgian statehood and sovereignty, that had broken the international norms, beside the Western values.
dc.format.extent XI, 76 yaprak : resim, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Critical Geopolitics
dc.subject Discourse
dc.subject Georgia
dc.subject Russia
dc.subject August War
dc.title Representation of Russian-Georgian 2008 war in the eyes of Georgia : a critical geopolitical perspective
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Tsikarishvili, salome
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/