Açık Akademik Arşiv Sistemi

Gelenekten moderniteye Sakarya’da esnaf kültürünün değişimi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mustafa Çağlar Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:43Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:43Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Salt, Ahsen Meryem. (2019). Gelenekten moderniteye Sakarya’da esnaf kültürünün değişimi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90108
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kültür; sosyal yaşamı oluşturan, insanlar arasındaki tutum ve davranışları şekillendiren, nesilden nesle aktarılarak toplum içindeki fertlerin iletişim kurma yollarını, öğrenme şekillerini belirleyen bir araçtır. Kültür aynı zamanda toplumdaki her bir bireyin kişiliğini etkileyebildiği ve hayatı kavrayış şeklini belirlediği için toplumun karakteristik yapısını da belirlemede önemli bir oluşumdur. Kültür kavramı, Üst Kültür, Alt Kültür, Kültürleme, Kültürleşme, Kültürel Yayılma, Kültürel Gecikme, Kültürel Şok, Kültür Emperyalizmi, Kültürel Asimilasyon, Kültürel Yozlaşma, Kökleşmiş Kültür, Görenek, Adet, Örf, Gelenek, Kültürel Merkeziyetçilik, Kültürel Katılma, Sosyalleşme gibi alt kavramlara sahiptir. Bu kapsamda; Evrensel Kültür, Yöresel (Bölgesel/Ulusal) Kültür, Milli Kültür (Dışsal Etkileriyle), Siyasal Kültür, Teolojik Kültür, Bireysel/Davranışsal Kültür, Maddi ve Manevi Kültür, İdeolojik Kültür, Mesleki Kültür, Çalışma Kültürü, Tüketim Kültürü, Teknoloji Kültürü ve Kent Kültürü gibi türlerden bahsedilebilir. Ekonomik ve sosyal hayat içinde önemli yeri olan esnaflık ilk çağlardan bu yana kültürel bir etkileşim içindedir. Özellikle Ahilik ve Lonca teşkilatları 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar halkın meslek ve sanat alanında yetişmesini aynı zamanda ahlaklı, olgun insan olmasını esas alan bir örgütlenme olarak önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı Sakarya Esnaf'ının geleneksel kültürü ile modern kültür arasındaki değişimin gözlemlenmesidir. Geleneksel kültür kapsamına Ahilik ve Lonca kuralları dahil edilmiştir. Modern kültür çerçevesine ise mevcut uygulamalar dahil edilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmanın araştırma alanını çalışanları 10 kişiye kadar olan Sakarya Esnafları oluşturmaktadır. Fütüvvetnamelerdeki ve teorideki yazılı kayaklardaki değişkenlerle ilgili araştırma anket için temel teşkil etmektedir. Geleneksel esnaf kültürünün bağımlı değişkenlerini ahilik ve lonca sisteminden bu yana süregelen kurallar manzumesi oluşturmaktadır. Bağımsız değişkenler ise günümüz esnafının tutum ve davranışlarıdır. Sonuç olarak araştırmanın ilk ana boyutu olan Esnafların Mesleki Hayata Yönelik bulguların puan ortalaması 3,23'dür. 5'ten 1,77'lık yani geleneksel yapıda %35,4'lük bir farklılaşma söz konusudur. Araştırmanın ikinci ana Toplumsal ve Bireysel Hayata Yönelik bulguların puan ortalaması 3,62'dir. 5'ten 1,38'lik yani geleneksel yapıdan %27,6'lık bir farklılaşma söz konusudur.
dc.description.abstract Culture; It is a tool that forms the social life, shapes the behaviors and behaviors among people, is transferred from generation to generation and it is a tool that determines the ways of communication and ways of learning in the society. Culture is also an important element in determining the characteristic structure of society as it affects the personality of each individual in society and determines the way they understand life. Concept of Culture, Upper Culture, Subculture, Culturing, Culturing, Cultural Propagation, Cultural Delay, Cultural Shock, Cultural Imperialism, Cultural Assimilation, Cultural Corruption, Rooted Culture, Customs, Customs, Cultural Participation, Social Participation have sub-concepts. In this context; Universal Culture, Regional (National) Culture, National Culture (with External Effects), Political Culture, Theological Culture, Individual / Behavioral Culture, Material and Spiritual Culture, Ideological Culture, Professional Culture, Work Culture, Consumption Culture, Technology Culture and Urban Cultures such as culture can be mentioned. Artisanship, which has an important place in economic and social life, has been in a cultural interaction since the first ages. Ahi and Lon, especially from the 13th century to the 19th century, the occupation of the people in the field of profession and art at the same time as a moral, mature people have an important place as an organization based on. The aim of this study is to observe the change between the traditional culture of Sakarya Esnaf and the modern culture. Existing practices are included in the modern cultural framework. The research area of the study, where quantitative research method is used, consists of Sakarya Tradesmen with up to 10 employees. The former is the basis for the survey questionnaire on variables in written sources of regulation and theory. The dependent variables of the traditional tradesmen culture are the rules of rules which have been going on since ahli and guild system. The independent variables are the attitudes and behaviors of today's tradesmen. As a result, the average score of the first main dimension of the study is 3.23. There is a variation of 35.4% in the traditional structure from 5 to 1.77. The mean score of the second main social and individual life of the research is 3,62. There is a difference of 27.6% from 5 to 1.38.
dc.format.extent X, 149 yaprak : grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kültür
dc.subject Ahilik
dc.subject Esnaf
dc.subject Modernite
dc.title Gelenekten moderniteye Sakarya’da esnaf kültürünün değişimi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
dc.contributor.author Salt, Ahsen Meryem
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/