Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye’de basel uygulamaları ve basel III çerçevesinde Türk finansal sistemi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Şükrü Cicioğlu
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:42Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:42Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Çil, Celal Gökhan. (2019). Türkiye’de basel uygulamaları ve basel III çerçevesinde Türk finansal sistemi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90107
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Dünya'da ve Türkiye'de geçmişten günümüze bir dizi ekonomik kriz meydana gelmiştir.1929 Ekonomik Buhranı ve 1973 Petrol Krizi ülkelerin bankacılık sektörünü etkilemiş, önemli bankalar iflas sürecine girmişlerdir. Bankaların yaşadığı krizler ve iflaslar bankacılık sektörünü ortak standartlar ve düzenlemeler getirecek bir kurum oluşturmaya itmiştir. Bu ihtiyaca binaen Uluslararası Ödemeler Bankası altında bir kurul oluşturulmuştur. Bankacılık Düzenleme Ve Gözetim Uygulamaları Komitesi adı verilen kurul, bankacılık alanında standartlar ve düzenlemeler getirerek bankaları olası krizlere karşı güçlü bir yapıda olmaları için çalışmalar yapmaktadır. Bankacılık Düzenleme Ve Gözetim Uygulamaları Komitesi güçlü bankacılık için Basel I, Basel II ve Basel III Kriterlerini yayınlamıştır. Yayınlanan Basel I, Basel II ve Basel III Kriterleri Dünya'da ve Türkiye'de de yayınlanmış ve uygulanmıştır. Bu çalışmanın amacı; Basel Kriterleri adı verilen bankaların olası risklere karşı düzenlemeleri içeren düzenlemeler hakkında bilgi vermek, bu uygulamanın Türkiye'de uygulama sürecini inceleyerek, Türk finans sisteminin kriterlere olan uyum süreci incelemektir. Bu çalışmada; Basel I, Basel II, Basel 2.5 ve Basel III Kriterlerinin içerikleri hakkında öncelikle bilgiler verilmiş, daha sonra eksikleri ve eleştirilen yanlarına değinilmiştir. Çalışmada, Basel Kriterlerinin bankacılık alanına getirdiği düzenlemeler gösterilerek, Türkiye'de bu kriterlere uyum değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda; Türkiye'de finansal sektörün büyük payını oluşturan bankalarda Basel Kriterlerinin etkisi araştırılmış ve bu araştırma Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Bankalar Birliğinin yayınlamış oldukları sayısal verilerle desteklenmiştir. Basel III Kriterlerinin Türkiye'deki finans sistemine etkileri araştırılırken, bankaların bilançoları ve özellikle asgari sermaye gereksinimleri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, Türk finans sisteminin taşıyıcısı olan bankaların 2001 krizi sonrası alınan önlemler neticesinde güçlü bir yapıda olduğu ve Basel Kriterlerine kolayca adapte olduğu kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstract In Turkey and the world economic crisis occurs. The 1929 Economic Crisis and the 1973 Oil Crisis influenced the banking sector of the countries, leading to bankruptcy. The crisis and bankruptcy of the banks led the banking sector to create an institution that will bring common standards and regulations. In line with this need, a board has been formed under the Bank of International Payments. The Committee, which is called the Banking Regulation and Supervision Practices Committee, works to ensure that banks have a strong structure against possible crises by introducing standards and regulations in the banking sector. The Committee on Banking Regulation and Supervision Practices published Basel I, Basel II and Basel III Criteria for strong banking. basel II, Basel II and Basel III criteria were applied in the world and Turkey. The aim of this study is; to give information about the Basel Criteria including the regulations that banks should make against possible risks, The application situation in Turkey will be examined and To examine the process of compliance of Turkish financial system with criteria. In this study, firstly the contents of Basel I, Basel II and Basel III criteria are given, later, the deficiencies and criticized aspects are mentioned. In the study, the regulations brought by the Basel Criteria to the banking field have been shown and application areas in Turkey were discussed. In the results of working; banks make up the largest share of the financial sector in Turkey investigated the effect of the Basel Criteria and backed by numerical data. For the effects of Basel III Criteria on Turkish financial system banks' balance sheets and especially minimum capital requirement ratios have been studied. As a result of this review; The banks that are the carriers of the Turkish financial system have a strong structure as a result of the measures taken after the 2001 crisis and It is concluded that it is easily adapted to the Basel Criteria
dc.format.extent IX, 109 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Basel Kriterleri
dc.subject Basel I Kriterleri
dc.subject Basel II Kriterleri
dc.subject Basel III Kriterleri
dc.title Türkiye’de basel uygulamaları ve basel III çerçevesinde Türk finansal sistemi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Çil, Celal Gökhan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/