Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yetişkinlik döneminde hayatı anlamlandırma ve dindarlık ilişkisi : Gaziantep örneğinde

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Abdulvahit İmamoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:32Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:32Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Aksoy, Elif. (2019). Yetişkinlik döneminde hayatı anlamlandırma ve dindarlık ilişkisi : Gaziantep örneğinde. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90060
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Dünyanın varoluşundan bu yana insanların varlığın gizemini çözme, benliklerini tanıma, hayatın anlamını aramada hep bir arayış içerisinde olduğu görülmüştür. Hayatın amacının ve anlamının ne olduğuna dair sordukları sorulara cevap arayan insanlar, aslında hayatına dair beklentileri yerine getirip getirmediğini, hayatının bu anlamda yaşamaya değer olup olmadığını merak etmektedir. Eğer kişiyi bulduğu cevaplar tatmin ediyorsa mutluluğa götürmekte, aksi takdirde ise hüsrana uğratabilmekte ve buna bağlı olarak kişi psikolojik sıkıntılar içerisine girmektedir. Bu sorunların giderilebilmesi için hayatın bir anlama ve insanın doğası gereği içindeki ulvi duyguları tatmin edici bir amaca ihtiyacı vardır. Din bu noktada, insanın anlam ihtiyacına verdiği cevaplar ve mutluluk yollarını insanlara gösterdiği iddiasında olması bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın genel amacı yetişkinlik döneminde dindarlığın hayatı anlamlandırmada etkili olup olmadığını ortaya koymak ve hayatı anlamlandırma ile dindarlık düzeyi arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından tespit etmektir. Araştırma kapsamında, 2018 - 2019 yıllarında Gaziantep ili merkez ilçeleri olan Şehitkamil ve Şahinbey'de yaşayan 20 - 40 yaş arası yetişkinlerden oluşan 300 kişiyle anket çalışması yapılmıştır. Anket verilerine uygulanan istatistiksel analizler SPSS programı ile yürütülmüştür. Çalışmada bireylerin, hayatı anlamlandırma ile dindarlık düzeyleri arasındaki ilişki, demografik özellikler de dikkate alınarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, dindarlık ile hayatı anlamlandırma arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bireylerin dini duygu, düşünce ve davranışları arttığında hayatı anlamlandırma düzeyleri de artmaktadır. Çalışma, hayata dair kararların büyük ölçüde alındığı yetişkinlik dönemindeki bireylerin hayatı anlamlandırma noktasındaki arayışlarına dini bir alternatif olarak sunmaktadır. Bununla beraber, ölçek, örneklem ve yıllar itibariyle diğer çalışmalardan farklılık arz etmesi bakımından da literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
dc.description.abstract Since the existence of the world, it has been seen that people have always been in a quest to solve the mystery of existence, to know their self, to find the meaning of life. People looking for answers to questions about the purpose and meaning of life are wondering whether their life is worthy of living or not. If the person is satisfied with the answers he finds happy, otherwise he / she can be frustrated and accordingly the person gets into psychological problems. In order to overcome these problems, life needs a meaningful purpose, with a sense of meaning and human nature. At this point, religion is important in terms of claiming to show people the answers to meaning need and the ways of happiness. The aim of this study is to determine whether religiousness is effective in making sense of life in adulthood and to determine the relationship between meaning of life and religiosity in terms of various variables. Within the scope of the research, a survey was conducted with 300 people between 20 - 40 years of age living in Şehitkamil and Şahinbey, which are the central districts of Gaziantep. The statistical analyzes applied to the survey data were conducted with the SPSS program. In this study, the relationship between the meaning of life and the level of religiousness is examined by taking into account the demographic characteristics. According to the results of the study, a significant positive relationship was found between religiousness and life meaning. When individuals' religious feelings, thoughts, and behaviors increase, their level of life-meaning increases. The study presents religion as a alternative to individuals who are in a search for life-meaning in adulthood period where decisions on life are largely taken In addition, it is expected to contribute to the literature in terms of differentiation from other studies by scale, sample and years.
dc.format.extent VII, 65 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yetişkinlik
dc.subject Hayatı Anlamlandırma
dc.subject Dindarlık
dc.title Yetişkinlik döneminde hayatı anlamlandırma ve dindarlık ilişkisi : Gaziantep örneğinde
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Aksoy, Elif
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/