Açık Akademik Arşiv Sistemi

ILO düzgün iş kriterleri çerçevesinde Sakarya İli gıda sektörü firma çalışanları üzerine bir alan araştırması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mustafa Çağlar Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:32Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:32Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Şimşek, Mustafa Asım. (2019). ILO düzgün iş kriterleri çerçevesinde Sakarya İli gıda sektörü firma çalışanları üzerine bir alan araştırması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90057
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Çalışmanın amacı düzgün iş bileşenleri çerçevesinde reel sonuçların gözlemlendiği mikro ölçekte bir analiz yapmaktır. Düzgün iş kapsamında yapılan çalışmaların çoğunlukla makro ölçekte ele alınması, mikro düzeyde yapılan bu çalışmayı önemli kılmakta ve diğer çalışmalardan ayrıştırmaktadır. Düzgün iş bileşenleri ILO tarafından ölçülebilir ve ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmasına rağmen, sistematik yapının uygulanabilir somutluğuna Türkiye şartlarında reel olarak ulaşmak güçtür. Ancak araştırmacılar tarafından bu bileşen yansımalarının mikro düzeyde etkinliği merak edilmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) Düzgün İş bileşenleri; çalışma hakları, istihdam, sosyal koruma ve sosyal diyalog dört temel bileşeni çerçevesinde 10 alt göstergeyle sınırlandırılmıştır. Çalışmada düzgün iş bileşenleri (ve göstergeleri) yardımıyla Sakarya ilinde gıda üretimi yapan 7 firma, biçimsel mülakat araçları ile mikro düzeyde analiz edilmiştir. Firmaların 10 ayrı kategorinin ancak 3' ünde düzgün iş standartlarına uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstract The aim of the study is to make a micro scale analysis in which real results are observed within the framework of ILO decent work components. The micro-level study makes this research important and distinguishes from other studies because the most of the studies carried out within the scope of decent work is discussed on a macro scale. Although the components of decent work measured and defined in detail by the ILO's, applicable tangible of systematic structure is difficult to achieve in real terms in Turkey. However, researchers were curious about the effectiveness of these component reflections at the micro level. The Decent Work components of the International Labor Organization (ILO) are limited to 10 sub-indicators within the framework of four main components of labor rights, employment, social protection and social dialogue. In the study, 7 firms have been analyzed at the micro level with the questionnaire and formal interview tools of the mixed method in the context of decent work components (and indicators). It is concluded that the firms are in compliance with decent work standards in 3 out of 10 categories.
dc.format.extent X, 74 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject ILO
dc.subject Düzgün İş
dc.subject Düzgün İş Göstergeleri
dc.subject Mikro Düzey
dc.subject Düzgün İş Analizi
dc.title ILO düzgün iş kriterleri çerçevesinde Sakarya İli gıda sektörü firma çalışanları üzerine bir alan araştırması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
dc.contributor.author Şimşek, Mustafa Asım
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/