Açık Akademik Arşiv Sistemi

Zeyd B. Sabit’in hadis rivâyetindeki yeri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Erdinç Ahatlı
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:29Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:29Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Aydın, Abdullah. (2019). Zeyd B. Sabit’in hadis rivâyetindeki yeri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90041
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada ismi neredeyse Kur'ân-ı Kerîm ile özdeşleşmiş olan sahâbî Zeyd b. Sâbit'in hadis rivâyetindeki yeri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Zeyd'in elli altı yıl gibi çok uzun sayılamayacak ama verimli geçen hayatı genel hatlarıyla kısaca ele alınmış, teferruâta girilmemiştir. İkinci bölümde ise ondan nakledilen rivâyetlerin kaynakları, râvileri, rivâyetlerin sıhhat durumu incelenmiştir. Zeyd b. Sâbit'in hemen her konu başlığında bir rivâyeti olmakla beraber ibâdet, muâmelât ile ilgili rivâyetlerinin fazlalığı göze çarpmaktadır. Hz. Peygamber hayattayken onun yanından ayrılmayan Zeyd b. Sâbit, dört halife döneminde de Medîne'den ayrılmayıp orada yaşamaya devam etmiş, idârî ve ilmî pek çok görev îfâ etmiştir. Bunlar; Hz. Peygamber döneminde vahiy kâtipliği, diplomatik ilişkilerde tercümanlık vazîfesi, hem Peygamber hem de dört halife döneminde ganîmetleri sayma ve taksîm görevi ile halifeler döneminde beytü'l-mâl sorumluluğu ve dîvân kâtipliğidir. Fıkıh, Kırâat, Tefsir ve özellikle Ferâîz ilminde öne çıkan Zeyd b. Sâbit'in hadis rivâyetleri başta iman olmak üzere ilim, tahâret, salât, oruç gibi temel fıkhi konularla; zühd ve ahlâk ile ilgili konular olmak üzere geniş bir yelpazede yirmi sekiz başlık altında incelenmiştir. Bu çalışmada yer alan 103 rivâyetin 28 tanesinin sahih, 18'inin hasen, 40 tanesinin zayıf, 15'inin çok zayıf, 2 tanesinin de mevzû olarak değerlendirildiği tespit edilmiştir. Sadece merfû rivâyetleri inceleme amacıyla yapılan bu çalışmada Zeyd b. Sâbit'ten nakledilen tüm haberler ele alınmamış, ondan gelen mevkûf rivâyetlere/fetvâlarına çalışmanın hacmini artıracağı için yer verilmemiştir.
dc.description.abstract This study examines the place of Zayd b. Sâbit whose name is identified with the Holy Quran in hadith narration. While the first section focuses, in general terms, on his life about fifty-six years which cannot be considered as too long, but efficient and does not go into details, the second one studies the sources, narrators and soundness of the narratives transmitted from him. It is obvious that Zayd b. Sâbit has a narrative in almost every subject but he has more narratives related to the 'ibâdât (worships), muâmalât (transactions) and ahkâm (provisions). Zayd b. Sâbit was the Prophet's shadow when he was alive and he stayed in Madinah in the period of the four caliphs too and performed several administrative and educational tasks. These tasks were a) writing down the Quranic revelation and interpreting in diplomatic relations in the period of the Prophet and b) counting and distributing the prize both in the periods of the prophet and the four caliphs and c) administration of bayt al-mâl (treasury of the state) and clericship in the period of the latter. This study examines the hadith narratives of Zayd b. Sâbit, prominent in the sciences of Fiqh, Qirâat, Tafsir and Farâid under a broad range of twenty eight headings which are the basic subjects of Fiqh such as knowledge, cleanliness, prayer, mosques and fasting as well as the subjects related to asceticism and morals. It is determined that 28 of the 103 narratives in this study are authentic, 18 of them are good, 40 are weak, 15 are very weak and 2 were fabricated according to hadith critics. This study, conducted only for the purpose of examining the marfu' narratives, did not address all the narrations that were transmitted from him. Therefore, it examines only the marfu' narratives by Zayd b. Sâbit and the mawqûf narratives or his fatwas were not included because it would increase the volume of the study.
dc.format.extent IX, 292 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Zeyd b Sâbit
dc.subject Hadîs
dc.subject Rivâyet
dc.subject Râvi
dc.subject Cerh-Ta‘dîl
dc.title Zeyd B. Sabit’in hadis rivâyetindeki yeri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Hadis Bilim Dalı
dc.contributor.author Aydın, Abdullah
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/