Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin yaşadıkları problemler ile başa çıkmasında dinin rolü

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Ayşe Şentepe Lokmanoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-29T09:02:27Z
dc.date.available 2021-03-29T09:02:27Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Merey, Zeynep. (2019). Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin yaşadıkları problemler ile başa çıkmasında dinin rolü. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/90029
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmanın temel amacı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YYBÜ) bebeği yatmakta olan annelerin, yaşadıkları problemleri ve bu problemler ile nasıl başa çıkmaya çalıştıklarını, bu süreçte kullandıkları dini başa çıkma tarzlarını ve bunların etkilerini, manevi desteğe ihtiyaç duyup duymadıklarını tespit etmektir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği uygulanmıştır. Araştırma, Kasım 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde bebekleri olan 15 kişi ile yapılmıştır. Mülakatlar hastane içerisinde YYBÜ annelerinin kalması için yapılan "Anne Oteli"nde gerçekleştirilmiştir. Mülakat soruları, katılımcıların postpartum (doğum sonrası) dönemde oldukları dikkate alınarak hazırlanmış, onları daha fazla duygusallaştıracak ifadelerden kaçınılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucu katılımcıların çoğunun yaşadıkları süreci stres yaratan bir olgu olarak algıladığını ortaya koymuştur. Katılımcılar başlarına gelen bu durumu anlamlandırmada dini referans olarak kullanmış, en çok da dua etme sıklıklarının arttığı görülmüştür. Araştırmaya katılan annelerin olumlu dini başa çıkma tarzlarını olumsuz dini başa çıkma tarzlarına göre daha çok kullandıkları tespit edilmiştir. Olumsuz dini başa çıkma tarzlarını kullanan katılımcıların, geçmişte yaptığı hatalarından dolayı cezalandırılıp cezalandırılmadıklarını sorguladıkları ve stres düzeylerinin diğerlerine göre daha yüksek olduğu bulgulanmıştır. Bebekleri YYBÜ'de bulunan annelerinin bu süreçte eş ve ailelerinin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu; konuşup, rahatlama, moral ve motivasyon isteklerinin olduğu; manevi desteğe ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir.
dc.description.abstract The main purpose of this study is to determine the problems of mothers whose infants are hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) and how they try to cope with these problems, the religious coping styles they use in this process, and whether they need spiritual support or not. In this research, semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, was applied. The study was conducted between November 2018-December 2018 with 15 mothers whose babies were in the Neonatal Intensive Care Unit of Sakarya University Training and Research Hospital. Interviews were conducted at the "Mother Hotel" which was held to accommodate NICU mothers within the hospital. Interview questions were prepared considering that the participants were in the postpartum period and expressions that would make them more emotional were avoided. Descriptive analysis method was used in the evaluation of the obtained data. The results of the study revealed that most of the participants perceived the process as a stressful phenomenon. Participants used religion as a reference in order to make sense of this situation and the frequency of prayer was increased mostly. It was found that the mothers who participated in the study used positive religious coping styles more than negative religious coping styles. It was also found that participants who use negative religious coping styles question whether they have been punished for their past mistakes and their stress levels are higher than others. Mothers whose babies are in the NICU need the support of their spouses and families more than ever in this process; they want to talk, relax, morale and motivation; they needed spiritual support.
dc.format.extent VI, 124 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi
dc.subject Başa Çıkma
dc.subject Dini Başa Çıkma
dc.subject Manevi Destek
dc.title Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin yaşadıkları problemler ile başa çıkmasında dinin rolü
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Din Psikolojisi Bilim Dalı
dc.contributor.author Merey, Zeynep
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/