Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kükürt’ün bazı iyonları için enerji seviyeleri ve geçiş olasılıklarının MCHF yöntemi ile incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Leyla Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-25T11:05:25Z
dc.date.available 2021-03-25T11:05:25Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Ürer, Güldem. (2005). Kükürt’ün bazı iyonları için enerji seviyeleri ve geçiş olasılıklarının MCHF yöntemi ile incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81827
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract 2.2.2. Antisimetriklik Elektronlar ayırt edilemez parçacıklar oldukları için Hamiltonyen işlemcisi, elektronların koordinat değişimlerinden bağımsız olmalıdır. Bir atomik sistemin doğru tanımı, tamamen antisimetrik olan öz fonksiyonların lineer kombinasyonu ile yapılır. Böyle bir antisimetrik öz fonksiyonun mümkün gösterimi 4=5>l)'*lK?,,...,**) (2-4) VM p lineer kombinasyonu ile verilir, p iki elektronun koordinatlarını değiştiren işlemci (toplam tüm N\ değişimleri üzerindendir) p permütasyonun, değişim işlemcisinin, paritesidir. Buradan Py¥ (?ı,-,?,,-, qj,..-, q")=\p(ql,...,qn..., q},..., qN ) (2.5) A=M'-xyp (2-6) A antisimetri işlemcisi tanımlanır. Antisimetrik dalga fonksiyonu, konum ve spin olarak özdeş iki elektron durumunda sıfırdır. Uzaysal değişkenlere göre dalga fonksiyonunun sürekliliğinden dolayı, dalga fonksiyonun mutlak değeri, aynı spinli iki elektron birbirlerine yalan olduklarında küçüktür. 2.2.3. Parite L, Ml, S ve Ms açısal momentum kuantum sayılarına ek olarak, Hamiltonyen işlemcisinin öz fonksiyonları bunların parkeleri ile gösterilir: n¥(gı,...,qN) = H)Vfoı,".,?*). (2-7)
dc.description.abstract Parite işlemcisinin tanımından n2 =1 ve özdeğerinin ±1 olduğu açıktır. Parite işlemcisi, Hamiltonyen ve açısal momentum işlemcisi ile sıra değiştirir ve bundan dolayı atomik öz fonksiyonlar n nin özfonksiyonlan olarak da alınabilir. Parite işlemcisinin +1 ve -1 özdeğerlerine ait özfonksiyonlan sırasıyla çift ve tek olarak adlandırılır. 2.2.4. Açısal Özellikler Relativistik olmayan Hamiltonyen, toplam yörünge açısal momentum operatörü N N L = ^T lt ve toplam spin açısal momentum işlemcisi S= ^ s, ile sıra değiştirir: ı=l (=1 [H, L] = [H, S]=0. (2.8) Buna göre H, L, L^S ve S2 aralannda sıra değiştiren operatörler takımı olur. Bu ise bahsi geçen işlemcilerin eş zamanlı olarak ortaya çıktığım gösterir: Hy/(qlt...,qN) = E\i/{qı,...,qN) (2.9) L'w(Sı.....9») = L(L+l)v(qı,...,qN) (2.10) Lzy/(ql,...,qN) = ML\ı/(ql,...,qN) (2.11) ^(îı,...,^) =S(S+l)yf(qı,...,qN) (2.12) Szyr(ql,...,qN) = M,yr(ql,...,qN). (2.13) Bu işlemcilerin eş zamanlı özfonksiyonlan, y/(yLMLSMs;ql,...,qN) olarak gösterilebilir, y, hali tam olarak belirlemek için gerekli ek kuantum sayılandır.
dc.format.extent XV, 66 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject MCHF metodu
dc.subject Relativistik düzeltmeler
dc.subject Geçiş enerjileri
dc.subject Dalga boyu
dc.title Kükürt’ün bazı iyonları için enerji seviyeleri ve geçiş olasılıklarının MCHF yöntemi ile incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı, Fizik Bilim Dalı
dc.contributor.author Ürer, Güldem
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record