Açık Akademik Arşiv Sistemi

Robotik MIG ile birleştirilen AA 5754 alüminyum alaşımının mikroyapı ve mekanik özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Zafer Tatlı
dc.date.accessioned 2021-03-23T12:34:59Z
dc.date.available 2021-03-23T12:34:59Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80240
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Robot kaynağı, , MIG, Optimum parametre, Mikroyapı, Alüminyum, AlaşımMIG yöntemi endüstride uygulama kolaylığı nedeniyle bütün demir dışı metal ve alaşımlarının kaynağında en çok tercih edilen ve aranılan bir yöntem konumuna gelmiştir. MIG yönteminin Robotla kullanılması ile yapılan kaynak işlemlerinde, kaynak operatöründen kaynaklanan hataların meydana gelmemesi bu yöntemin kullanılabilirliğini ve güvenilebilirliğini arttırıcı etkenler olmuştur. Bu konumdan yola çıkarak yapılan çalışmada AA 5754 H22 alüminyum levhalar farklı parametrelerde robotta MIG yöntemiyle birleştirilerek mikroyapı ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Kaynak işlemi yatay pozisyonda ve oda sıcaklığında yapılmıştır. Robotta MIG yöntemiyle birleştirme işleminde farklı kaynak akımı, gerilim, kaynak hızı uygulanmış, gaz debisi, darbeli akım yöntemi, serbest tel uzunluğu, koruyucu gaz sabit tutulmuştur. Birleştirilen parçalara çekme deneyi, eğme deneyi, mikrosertlik taraması yapılmış, stereoskop ile makroyapı görüntüleri ve ışık mikroskobu ile mikroyapı görüntüleri elde edilmiştir.Yapılan bu çalışmada kaynak parametrelerinin değiştirilmesi ile hem mekanik özelliklerin hem de mikroyapı özelliklerinin etkilendiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu çalışmada optimum kaynak parametrelerine ulaşılarak optimum mekanik özellikler elde edilmiştir. Elde edilen bu sonuçların endüstride kullanılabilirlik açısından önem arzedeceğine inanılmaktadır.
dc.description.abstract Keywords: Robotic welding, MIG, Optimum parameter, Microstructure, Aluminium, AlloyMIG method has become the most preferred and and the most wanted method in the welding of all the nonferro metals and alloys due to its convenience. In the welding operations with the usage of robotic MIG method, that there are no defects which arise from welding operator has been the factor that increased the availability and reliability of this method. In a study done by starting from this point, aluminium sheets have been welded with robotic MIG method in different parameters and their microstructure and mechanical properties have been analysed. The welding operation has been done horizontally and in room temparature. In welding with robotic MIG method a different weld current, welding progress speed and weld voltage have been applied; gas flow, DC pulse method, free wire lenght and protective gas have been kept stable.welded plates have been exposed to tensile test, bending test and microhardness analsis; with the aid of stereoscope their macrostructure images and with the optic microscope their microstructure images have been acquired.In this study optimum welding parameters have been reached . Also it was shown that the changed welding parameters affected the mechanical properties. These optimum parameters are believed to be important in their usage in industry.
dc.format.extent XVII,149 yaprak : resim, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Robot kaynağı
dc.subject MIG
dc.subject Optimum parametre
dc.subject Mikroyapı
dc.subject Alüminyum
dc.title Robotik MIG ile birleştirilen AA 5754 alüminyum alaşımının mikroyapı ve mekanik özellikleri
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metal Eğitimi Anabilim Dalı, Metal Eğitimi
dc.contributor.author Köse, Ceyhun
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record