Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bazı gıda ürünlerinde sorbik asit ve benzoik asit varlığının tespiti

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Arzu Çağrı Mehmetoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-23T12:34:54Z
dc.date.available 2021-03-23T12:34:54Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80217
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Benzoik asit ve sorbik asit gıdalarda yaygın olarak kullanılan koruyucu maddelerdir. Farklı gıdalardaki kullanım miktarları ulusal ve uluslar arası yasal kuruluşlar tarafından düzenlenir. Ancak bu maddelerin kullanımlarının yasak olduğu bazı gıdalarda üretim kusurlarını gidermek için kullanıldığından şüphelenilmektedir.Bu araştırmanın amacı; salça, meyve suyu, hazır çorba, cips, çikolata ve yoğurt gibi katkısız gıdalara katılan sorbik asit ve benzoik asit miktar ve varlığının HPLC (High Performance Liquid Chromatography) ile belirlenmesi ve Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği'ne göre uygunluğunun araştırılmasıdır. Farklı firmalara ait 20 adet domates salçası, 3 adet biber salçası, 23 adet meyve suyu, 21 adet yoğurt, 11 adet cips, 20 adet çikolata ve 11 adet toz çorba analiz edilmiştir.Sorbik asit miktarı salçada 0,00-526,40 mg/kg ve yoğurtta 0,00-137,67 mg/kg arasında bulunmuştur. Cips, meyve suyunda, çikolatada ve toz çorbada sorbik aside rastlanmamıştır. Benzoik asit miktarı salçada 0,00-1933,56 mg/kg; meyve suyunda 0,00-197,67 mg/kg; yoğurtta 0,00-174,22 mg/kg; çikolatada 0,00-91,97 mg/kg; toz çorbada 0,00-66,40 mg/kg arasında bulunmuştur. Cipslerde benzoik asit bulunamamıştır.
dc.description.abstract Benzoic acid and sorbic acid are extensively used preservatives in foods. Their legal using limits in different food products are regulated by national and international regulatory agencies. However, using of these substances forbidden in some foods is suspected to used to fix some flaws in the production of these foods.The aim of this research was to determine the presence and amount of sorbic acid and benzoic acid added for preservation in some unadulterated food (tomato paste, fruit juice, ready-soups, chips, chocolate and yoghurt) by using HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) and explored the suitability Turkish Food Codex Colors and Sweeteners Other Than Food Additives Notification. In this study, 20 different brands of tomato paste, 3 different brands pepper sauce , 23 different brands of fruit juice, 21 different brands of yoghurt, 20 different brands of chocolate, 11 different brands of chips and 11 different brands of powder soup were analyzed. No sorbic acid or benzoic acid were found in any of the chips samples.The amount of sorbic acid was found in tomato paste and pepper sauce samples in the range of 0,00-526,40 mg/kg; in yoghurt samples in the range of 0,00-137,67 mg/kg. Sorbic acid wasn?t found in any of the chips, fruit juice, powder soup or chocolate samples. The amount of the benzoic acid was found in tomato paste and pepper sauce in the range of 0,00-1933,56 mg/kg; in fruit juice samples in the range of 0,00-197,67 mg/kg in yoghurt samples in the range of 0,00-174,22 mg/kg; in chocolate samples in the range of 0,00-91,97 mg/kg; in powder soup samples in the range of 0,00-66,40 mg/kg.
dc.format.extent X, 69 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Sorbik Asit
dc.subject Benzoik Asit
dc.subject HPLC
dc.title Bazı gıda ürünlerinde sorbik asit ve benzoik asit varlığının tespiti
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Çakır, Ruziye
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record