Açık Akademik Arşiv Sistemi

Talep zinciri ağında müşteri tercihleri belirleme modeli

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Alper Göksu
dc.date.accessioned 2021-03-23T12:34:50Z
dc.date.available 2021-03-23T12:34:50Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80192
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzde, firmaların artan rekabet şartlarına uyum sağlayarak diğer firmalara göre üstünlük elde edebilmesi için müşteri değerine önem vermeleri gerekmektedir. Bu nedenle, değişen taleplere karşılık verilmeye çalışılmalıdır. Talep zinciri yaklaşımı kullanımıyla şirketlerin müşteriyle işbirliği içerisinde olunmasıyla sağlanır.Talep zinciri; fiziksel dağıtımın etkin bir şekilde sağlanması için müşteri talebi ve piyasa durumlarını inceleyen ve dağıtım kararlarının alınmasında müşteri odaklı özel bir tedarik zinciri ağı yapısı olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışmada, tedarik zincirinin özel bir şekli olan talep zinciri ağ yapısı tasarlanmıştır. Ağ üzerindeki müşteri-imalatçı arasında var olan ilişkiler ve herhangi bir firmaya uygun talep zinciri ağında bu ilişkiler ile birlikte model tasarımı için gerekli bileşenler belirlenmiştir. Bu ilişkiler ışığında firmada satın alma ve hizmet kararlarının müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda verilmesinin firmalara değer katarak fayda sağlayacağı görülmektedir.Modelin girdi verileri elde edilebilmek için seksenbeş (85) müşteri anketi ve yirmi (20) bayi anketi uygulanmıştır. Anket değerleri, istatistiksel analizler ile firmaların durumlarını değerlendirmek için kullanılmıştır. CART algoritması kullanımıyla karar kuralları elde edilmiştir. Bu karar kuralları gelecekte neler olabileceğini tahmin etmek ve firmaların hangi yönlerini geliştirmeleri gerektiğine karar vermeleri için fayda sağlamaktadır.
dc.description.abstract At present companies have to take cognizance of customer value by adapting conditions of increasing competition for gaining advantage in the face of theirs competitors. So there should be accommodations to changing demands. It is the demand chain approach that makes companies in cooperation with the customers.A demand chain is defined as a special customer-oriented supply chain network structure, in the decision making process, that analyses customer demand and the market conditions in order to reach an efficient distribution.In this study, a demand chain network structure, which is a special type of supply chain, is designed. The required components are determined in order to design the model in a demand chain network that is appropriate for any company by the help of the relationships between the customer and manufacturer. As a result of these relationships it can be said that it will be useful for the firms to make decisions of purchasing and service accordingly to the demand and need of the customers.Eighty-five customer and twenty dealer surveys are applied to get the inputs of the model. The outputs of the survey are used to evaluate the status of the firms by the statistical analysis. The decision rules are obtained by using the CART algorithm. These decision rules are useful for predicting what might happen in the future and determining which method the companies need to develop.
dc.format.extent X, 98 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Talep zinciri
dc.subject Satın alma modeli
dc.subject Endüktif öğrenme CART algoritması
dc.title Talep zinciri ağında müşteri tercihleri belirleme modeli
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Demircioğlu, Deniz
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record