Açık Akademik Arşiv Sistemi

Antosiyanin glikozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Arslan
dc.date.accessioned 2021-03-22T08:48:25Z
dc.date.available 2021-03-22T08:48:25Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80109
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Flavonoidler, Flavonoid glikozitler, Antosiyanin, Antosiyanidin glikozitlerFlavonoidler ve diğer polifenol glikozitler bitkilerde doğal ürün olarak yaygınca bulunmaktadır. Antosiyaninler, antosiyanidinlerin glikozitleridir ve flavonoid grubuna dahildirler. Flavonoidlerin fenil propanoid yapısı üzerinden sentezlenmektedir. Antosiyanidinler glikozitleri kadar doğada yaygın değildir. Bitkilerden farklı yapılarda çok sayıda antosiyanin elde edilmiştir. Antosiyaninlerin çeşitliliği aglikonun türünden, molekülde bulunan substituentlerin tür ve pozisyonundan, şeker grublarının aglikona bağlanma konfigürasyonundan kaynaklanmaktadır.Bu çalışmada, doğal ürün olan antosiyanidin glikozitlerinin türevleri, ticari olarak kolay elde edilebilir ve ucuz bir bileşik olan naringeninden başlanarak sentezlenmiştir. Total sentez, glikozilasyon, yükseltgenme, deasetilasyon ve indirgeme basamaklarını içeren 5-6 adımda kabul edilebilir bir verimle gerçekleştirilmiştir.
dc.description.abstract Key words : Flavonoids, glycosides of flavonoids, anthocyanins, glycosides of anthociyanidinFlavonoids and the other polifenol glikozitler are very common natural products in plants.antosiyaninler are the glycosides of anthocyanins and they are in the group of flavonoid. They are synthesized via the phenylpropanoid structure of flavonaids. Although antosiyanidins are not common in nature as far as the glycosides of anthocyanidins are concerned (anthocyanins) . There are a lot of anthocyanin which is different from the plants in terms of structural. Anthocyanins are various because of the species of aglycone, the species and positon of substituents that are in the molecule and the bonding configuration of sugar group(s) to aglycone.In this study, naringenin which is easy to access and an inexpensive compound was the first step to be synthesized the glycosides of anthocyanidins derivatives being natural products. The total synthesize occur in 5-6 steps that include respectively glycosylation, oxidation, deacetylation and reduction stages with an acceptable yield.
dc.format.extent XIII, 132 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Flavonoidler
dc.subject Flavonoid glikozitler
dc.subject Antosiyanin
dc.subject Antosiyanidin glikozitler
dc.title Antosiyanin glikozitlerinin sentezi ve karakterizasyonu
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Organik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Çelik, Fatma
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record