Anahtar kelimeler: Flavonoidler, Flavonoid glikozitler, Antosiyanin, Antosiyanidin glikozitlerFlavonoidler ve diğer polifenol glikozitler bitkilerde doğal ürün olarak yaygınca bulunmaktadır. Antosiyaninler, antosiyanidinlerin glikozitleridir ve flavonoid grubuna dahildirler. Flavonoidlerin fenil propanoid yapısı üzerinden sentezlenmektedir. Antosiyanidinler glikozitleri kadar doğada yaygın değildir. Bitkilerden farklı yapılarda çok sayıda antosiyanin elde edilmiştir. Antosiyaninlerin çeşitliliği aglikonun türünden, molekülde bulunan substituentlerin tür ve pozisyonundan, şeker grublarının aglikona bağlanma konfigürasyonundan kaynaklanmaktadır.Bu çalışmada, doğal ürün olan antosiyanidin glikozitlerinin türevleri, ticari olarak kolay elde edilebilir ve ucuz bir bileşik olan naringeninden başlanarak sentezlenmiştir. Total sentez, glikozilasyon, yükseltgenme, deasetilasyon ve indirgeme basamaklarını içeren 5-6 adımda kabul edilebilir bir verimle gerçekleştirilmiştir.
Key words : Flavonoids, glycosides of flavonoids, anthocyanins, glycosides of anthociyanidinFlavonoids and the other polifenol glikozitler are very common natural products in plants.antosiyaninler are the glycosides of anthocyanins and they are in the group of flavonoid. They are synthesized via the phenylpropanoid structure of flavonaids. Although antosiyanidins are not common in nature as far as the glycosides of anthocyanidins are concerned (anthocyanins) . There are a lot of anthocyanin which is different from the plants in terms of structural. Anthocyanins are various because of the species of aglycone, the species and positon of substituents that are in the molecule and the bonding configuration of sugar group(s) to aglycone.In this study, naringenin which is easy to access and an inexpensive compound was the first step to be synthesized the glycosides of anthocyanidins derivatives being natural products. The total synthesize occur in 5-6 steps that include respectively glycosylation, oxidation, deacetylation and reduction stages with an acceptable yield.