Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye’de tüketime sunulan bazı süt ürünlerinin sterol miktarlarının belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ahmet Ayar
dc.date.accessioned 2021-03-19T11:33:41Z
dc.date.available 2021-03-19T11:33:41Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79924
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu araştırmada, Türkiye'de süt ürünleri arasında tüketim miktarı yüksek olan tereyağı, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinde bitkisel yağ katılarak yapılan tağşişlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla süt kreması, tereyağı ve yoğurt gibi laboratuvarda üretilen standart örneklere değişik oranlarda bitkisel yağ ilave edilmiştir. Standart örnekler ve piyasadan toplanan 26 tereyağı, 25 yoğurt ve 40 adet peynir örneğinin gaz kromatografisi ile TS EN ISO 12228 yöntemine göre sterol analizleri yapılmıştır. Piyasadan toplanan örneklerin analiz sonuçları, laboratuvarda üretilen standart ürünlerin analizlerinden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Kontrol amacı ile üretilen krema, tereyağı ve yoğurt örneklerinde ilave edilen bitkisel yağ oranına paralel olarak kolesterol miktarının azaldığı, brassikasterol, toplam β-sitosterol ve stigmasterol oranlarının ise arttığı tespit edilmiştir. Bu kontrol değerleri ile piyasa örneklerinin sonuçları karşılaştırılmış ve tereyağı örneklerinin yaklaşık %30'unun, yoğurt örneklerinin %12'sinin ve peynir örneklerinin ise % 5'inin bitkisel yağ ilave edilerek üretildiği sonucuna varılmıştır. Yani bu örneklere bitkisel yağ ilave edilerek hile yapılmıştır. Sonuç olarak, bitkisel sterollerin tespiti amacıyla uygulanan kromatografik yöntemin süt ürünlerinde bitkisel yağ ile yapılan hileleri belirlemede doğru sonuçlar verdiği görülmüştür.
dc.description.abstract In this research, determination of adulteration made by the addition of vegetable oil into dairy products which have considerable consumption in Turkey, such as butter, yogurt and cheese was aimed. For this purpose, vegetable oil in different rates was added to standard products produced in laboratory such as milk cream, butter and yogurt. Standard samples and 26 butter, 25 yogurt and 40 cheese samples collected from the market were analyzed with gas chromatography according to TS EN ISO 12228 method. The results of analysis of samples collected from market were compared with the results of analysis of samples produced in laboratory. It has been found that the amount of cholesterol decreased and the amount of β-sitosterol, brassicasterol and stigmasterol increased in parallel to rate of vegetable oil added to cream, butter and yogurt samples produced for the purpose of control. According to comparison of the results of control values and market samples, it is concluded that %30 of butter samples , %12 of yogurt samples and %5 of cheeses samples were adulterated with plant fat. So the trick is made by adding vegetable oil to these examples. As a result, it has been shown that the chromatographic method applied for the identification of plant sterols, gives accurate results in detection of adulteration with vegatable oil in dairy products.
dc.format.extent IX, 44 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Tağşiş
dc.subject Sterol kompozisyonu
dc.subject Süt ürünleri
dc.title Türkiye’de tüketime sunulan bazı süt ürünlerinin sterol miktarlarının belirlenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Bilgiç, Nurcan
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record