Açık Akademik Arşiv Sistemi

Vergi Aflarının Anayasal İlkelere Uygunluğu = Compliance of Tax Amnesty with Constitutional Principles

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Furkan Beşel
dc.date.accessioned 2025-01-08T09:01:03Z
dc.date.available 2025-01-08T09:01:03Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Karan, Seda. (2024). Vergi Aflarının Anayasal İlkelere Uygunluğu = Compliance of Tax Amnesty with Constitutional Principles. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/102883
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kamusal hizmetlerden faydalanabilmek ve devamlılığın sağlanabilmesi için devletin yegane gelir unsuru olan vergilerin, vakitlice tahsil edilmesiyle mümkündür. Fakat bazı nedenlerden ötürü vergiler zamanında tahsil edilememektedir. Nedeni ise, yükümlünün ihmali ya da uluslararası ve siyasi alanda ekonomik bunalımların ortaya çıkmasıyla oluşmaktadır. Fakat devletin esas amacı, sebebi farketmeksizin kamusal harcamalarını elde edebilecek kadar vergilerin tahsil edilmesidir. Bu tahsil gerçekleştirilirken tahsilin kaynağına herhangi bir yıkıcı etkide bulunulmamalıdır.İktidarlar bu ve bunun gibi çeşitli maliyetlerden kurtulabilmek için mükelleflere vergilerini ödeyebilmeleri adına çok sayıda kolaylıklar getirmektedir. Bunun en güzel örneği, bir seçim vaadi olan vergi aflarıdır. Anayasal ilkelerin vergi affıyla beraber uyumlu işleyebilmesi ve yürürlüğe konulması yasamanın sınırlarını da belirlemektedir. Kanun koyucu bu ilkelerle vatandaşlar üzerinde mali yükümlülüklerin şekillenmesini belirlerken, Anayasal ilkeleri yok saymamalıdır. Çünkü bu ilkelerin var olması vatandaşın hukuki ve mali açıdan bir güven duymasına yardımcı olurken, kanun koyucunun sınırlarını belirlemektedir. Vergi affıyla ilgili Anayasal ilkeler çerçevesinde uygunsuz bir durum oluştuğunda, denetim yetkisi olan Anayasa Mahkemesi müdahalede bulunmaktadır. Vergi afları, hukukumuzda ve günümüzde hala tartışma niteliğinde olup, Anayasa'daki konumu ve Anayasal vergilendirme ilkeleri çerçevesinde değerlendirilip çözüme kavuşturulması gereken bir konu niteliğindedir. Anayasamızın 73. maddesinde Anayasal vergilendirme ilkelerine genişçe yer verilmiştir. Bu tez çalışmasında, vergi affına ilişkin incelemeler madde 73 kapsamında değerlendirilmiştir. Ek olarak, Anayasa Mahkemesi'nin vergi affıyla ilgili vermiş olduğu ekonomik gerekçeler ve kamu yararı kararları da bu değerlendirmelerin içindedir.
dc.description.abstract In order to benefit from public services and to ensure continuity, it is possible to collect taxes, which is the only income element of the state, in a timely manner. However, due to some reasons, taxes cannot be collected on time. The reason is the negligence of the obligor or the emergence of economic crises in the international and political arena. However, the main purpose of the state is to collect enough taxes to be able to obtain public expenditures regardless of the reason. While this collection is being carried out, no destructive effect should be made on the source of the collection. In order to get rid of these and other various costs, the governments bring many conveniences to the taxpayers in order to pay their taxes. The best example of this is tax amnesties, which are an election promise. The legislator should not ignore the constitutional principles while determining the formation of financial obligations on the citizens with these principles. Because the existence of these principles helps the citizen to have a legal and financial confidence and determines the limits of the legislator. When an inappropriate situation arises within the framework of the constitutional principles regarding tax amnesty, the Constitutional Court, which has supervisory authority, intervenes.Tax amnesties are still controversial in our law and today and are an the harmonious functioning and enforcement of constitutional principles together with tax amnesty also determines the limits of legislation. issue that should be evaluated and resolved within the framework of its position in the Constitution and constitutional taxation principles. Article 73 of our Constitution includes the principles of constitutional taxation. In this thesis, investigations on tax amnesty were evaluated within the scope of article 73. In addition, the economic reasons and public interest decisions given by the Constitutional Court regarding tax amnesty are also included in these evaluations.
dc.format.extent vi, 86 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Vergi Affı,
dc.subject Anayasal Vergilendirme İlkeleri,
dc.subject Vergi Ödevi,
dc.subject Tax Amnesty,
dc.title Vergi Aflarının Anayasal İlkelere Uygunluğu = Compliance of Tax Amnesty with Constitutional Principles
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye Ana Bilim Dalı, Mali Hukuk Bilim Dalı
dc.contributor.author Karan, Seda
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/