Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çad'da susam üretiminin bileşenleri ve kısıtlamaları = Components and limitations of sesame production in Chad

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Zerrin Karakuzulu
dc.date.accessioned 2025-01-08T08:59:17Z
dc.date.available 2025-01-08T08:59:17Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Bouba Abba, Achta. (2024). Çad'da susam üretiminin bileşenleri ve kısıtlamaları = Components and limitations of sesame production in Chad. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/102726
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmanın temel amacı, Çad'da susam üretimini destekleyen coğrafi şartları belirlemek, dünya genelindeki susam üretimi ve ticaretini de analiz ederek Çad'ın bu küresel pazardaki konumunu belirlemek ve Çad'da susam üretimini etkileyen kısıtlamaları analiz etmektir. Çalışmanın önemi, Çad'daki susam üretimini etkileyen fiziki ve beşerî coğrafya faktörlerini anlamak ve bu bilgiyi sürdürülebilir tarım politikaları oluşturmak için kullanmaktır. Ayrıca, Çad-Türkiye ticaretinde susamın rolünü analiz etmek, uluslararası ticaret ilişkileri açısından da kritik önem taşımaktadır. Dünya susam üretiminin dağılımı açısından, Çad, Sudan ve Tanzanya gibi Afrikalı ülkeler dünya susam üretiminin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Asya'da ise Hindistan, Myanmar ve Çin gibi ülkeler de önemli bir üretim kapasitesine sahiptir. Susam pazarının büyüklüğüne gelince, 2023 yılında 7,48 milyar ABD doları olan pazar büyüklüğünün, 2028 yılına kadar %2,60'lık bir artışla 8,50 milyar ABD dolarına çıkması beklenmektedir. Veri analizi yöntemi kullanılarak elde edilen bulgular, coğrafi şartların yanı sıra ekonomik ve demografik faktörlerin de susam endüstrisini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Sonuç olarak, susam üretiminde coğrafi şartlar, ticaretin durumu, kısıtlamalar ve önerilerin uygulanabilirliği gibi konular ele alınmıştır. Bu sonuçlar, Çad'daki susam endüstrisinin mevcut durumunu ve gelecekteki potansiyelini anlamak için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Ayrıca, çalışmanın gelecek perspektifler açısından değerlendirilmesi, susam endüstrisindeki potansiyel gelişme alanlarını belirlemek ve sektördeki zorluklara çözüm bulmak için önemli bir fırsat sunmaktadır.
dc.description.abstract The main purpose of this study is to determine the geographical conditions that support sesame production in Chad, to determine Chad's position in this global market by analyzing sesame production and trade around the world, and to analyze the constraints affecting sesame production in Chad. The significance of the study lies in comprehending the physical and human geography factors influencing sesame production in Chad and utilizing this knowledge to formulate sustainable agricultural policies. Furthermore, analyzing the role of sesame in Chad-Turkey trade is crucial for international trade relations. Regarding the distribution of global sesame production, African countries like Chad, Sudan, and Tanzania contribute significantly to world sesame production. Similarly, Asian countries including India, Myanmar, and China possess notable production capacities. Regarding the size of the sesame market, it is expected to increase from USD 7.48 billion in 2023 to USD 8.50 billion by 2028, indicating a 2.60% growth. The findings, obtained through data analysis, offer a comprehensive examination of how geographical conditions, along with economic and demographic factors, impact the sesame industry. Consequently, issues such as geographical conditions in sesame production, trade status, constraints, and the feasibility of recommendations were addressed. These outcomes serve as a valuable resource for understanding the present status and future potential of the sesame industry in Chad. Additionally, evaluating the study in terms of future perspectives presents a crucial opportunity to identify potential development areas in the sesame industry and address challenges within the sector.
dc.format.extent ix, 57 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Çad,
dc.subject Susam Üretimi,
dc.subject Susam Ticareti,
dc.subject Coğrafi Şartlar,
dc.title Çad'da susam üretiminin bileşenleri ve kısıtlamaları = Components and limitations of sesame production in Chad
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Coğrafya Bilim Dalı
dc.contributor.author Bouba Abba, Achta
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/