Açık Akademik Arşiv Sistemi

Teknolojinin kadına yönelik şiddet üzerindeki etkileri: Kuzey Irak-Erbil örneği = The effects of technology on violence against women: The case of northern Iraq-Erbil.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Osman Özkul
dc.date.accessioned 2024-01-26T12:11:41Z
dc.date.available 2024-01-26T12:11:41Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Musher, Hersh Fakhraddin. (2023). Teknolojinin kadına yönelik şiddet üzerindeki etkileri: Kuzey Irak-Erbil örneği = The effects of technology on violence against women: The case of northern Iraq-Erbil.. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/101701
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İnsanlığın doğuşundan bu yana, gerek bireyler gerekse toplumsal gruplar arasındaki şiddet problemi, çeşitli biçimlerde ortaya çıkmakla birlikte günümüzde de halen devam etmektedir. Kadına yönelik şiddet problemi de, geçmişten günümüze devam eden problemlerden birisidir. Çağımızda ise fizyolojik yapı bakımından erkeğe göre daha zayıf olan kadınlara yönelik şiddet, fiziksel, sözlü, psikolojik, cinsel ve teknik olmak üzere birçok biçimde görülmektedir. Bu nedenle, kadınlara yönelik şiddetin sebepleri ve etkileri konusu günümüzde toplumsal problemlerin en önemlilerinden birisi olarak görülmektedir. Bu öneminden dolayı, son yıllarda konuyla ilgili araştırmalara gittikçe daha fazla önem verilmektedir. Özellikle iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin, çevrimiçi ve sosyal medyada kadına yönelik şiddet uygulamayı kolaylaştırdığına yönelik çalışmalar dikkati çekmektedir. Ancak, uzun yıllardan beri devam eden savaş şiddeti ve toplumsal çatışmaların içinde kalan Kuzey Irak bölgesinde, teknolojinin etkilerine paralel olarak devam eden şiddetin nedenleri ve sonuçlarına yönelik yeterince çalışma yapıldığı söylenemez. İşte bu nedenle bu tezde, Kuzey Irak bölgesindeki kadınlara yönelik şiddet ve teknoloji kullanımının kadına yönelik şiddet üzerindeki etkileri incelenmiştir. Öncelikle tezin amacı, şiddet mağduru olan veya şiddete maruz kalan kadınlara yönelik şiddet olgusunu verilere dayalı olarak belirlemektir. İkinci olarak ise, kadınlara yönelik şiddetin azaltılmasına yönelik çözüm yolları sunmaktır. Araştırmada kültürel nedenlerden dolayı kadınların özel konuları konuşmaktan çekinecekleri varsayılarak, niceliksel bir yöntem olan, betimsel araştırma modeli tercih edilmiş ve araştırma tekniği olarak da anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evreni olarak, Irak'ın Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin başkenti olan Erbil şehri belirlenmiştir. Çalışmaya katılmak için gönüllü olan 160 gönüllü kadından oluşan bir örneklem grubu, Kuzey Irak'ın başkenti Erbil'de ikamet eden gönüllülerden oluşan araştırmanın popülasyonunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak teknolojinin kadına yönelik şiddet üzerindeki etkisini değerlendirmek için 14 soruluk bir form ve 4 soruluk sosyo-demografik bilgi formu yer almıştır. Elde edilen veriler SPSS 29.0 paket programı kullanılarak işlenmiştir. Araştırma sonucunda sosyal medyanın kontrol edilemez bir noktaya ulaştığı ve aile mahremiyeti üzerindeki etkisinin kadına yönelik şiddete neden olduğu tespit edilmiştir. Kadına yönelik şiddette iyi ve temiz niyetin istismar edilen bir faktör olduğu da belirlenmiştir. Ayrıca, günlük internet ve sosyal medya kullanım sıklığı ile kadına yönelik şiddet arasında anlamlı bir ilişkili olduğu da anlaşılmaktadır. Bu sonuçlar dikkate alınarak, iletişim teknolojilerinin bir toplumun başta aile ilişkileri olmak üzere, sosyal ve kültürel yapısı üzerinde çok önemli etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstract Since the dawn of humanity, the problem of violence between individuals and social groups has emerged in various forms and continues today. The problem of violence against women is one of the ongoing problems from the past to the present. In our age, violence against women, who are weaker than men in terms of physiological structure, is seen in many forms such as physical, verbal, psychological, sexual, and technical. Therefore, the causes and effects of violence against women are considered to be one of the most important social problems today. Due to this importance, more and more attention has been paid to research on the subject in recent years. In particular, studies showing that developments in communication technologies make it easier to commit violence against women online and on social media attract attention. However, it cannot be said that there are enough studies on the causes and consequences of the violence that continues in parallel with the effects of technology in the Northern Iraq region, which has been in the midst of war violence and social conflicts for many years. For this reason, in this thesis, violence against women in Northern Iraq and the effects of technology use on violence against women are examined. First, the aim of the thesis is to determine the phenomenon of violence against women who are victims of violence or exposed to violence based on data. Secondly, it will offer solutions to reduce violence against women. In the research, assuming that women would hesitate to talk about private issues due to cultural reasons, the descriptive research model, which is a quantitative method, was preferred and the survey technique was used as a research technique. The city of Erbil, the capital of the Northern Iraq Regional Government of Iraq, was selected as the population of the study. A sample group of 160 volunteer women who volunteered to participate in the study constituted the population of the study consisting of volunteers residing in Erbil, the capital of Northern Iraq. The data collection tool included a 14-question form and a 4-question socio-demographic information form to assess the impact of technology on violence against women. The data obtained were processed using SPSS 29.0 package program. As a result of the research, it was determined that social media has reached an uncontrollable point and its impact on family privacy causes violence against women. It was also determined that good and pure intentions are abused factors in violence against women. It is also understood that there is a significant relationship between the frequency of daily internet and social media use and violence against women. Considering these results, it has reached the conclusion that communication technologies have very important effects on the social and cultural structure of a society, especially on family relations.
dc.format.extent ix, 96 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Teknoloji,
dc.subject Kadın,
dc.subject Şiddet,
dc.subject Kadın Şiddeti,
dc.subject Technology,
dc.subject Women,
dc.subject Violence,
dc.subject Violence against Women
dc.title Teknolojinin kadına yönelik şiddet üzerindeki etkileri: Kuzey Irak-Erbil örneği = The effects of technology on violence against women: The case of northern Iraq-Erbil.
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı, Sosyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Musher, Hersh Fakhraddin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/