Kırsal mekanların taşıdığı anlam ve çekicilik turizmi kırsala yönelterek alternatif turizm türü olan agroturizmin gelişmesini sağlamıştır. Stratejik açıdan geleceğin önemli faaliyetlerinden olan tarım, kırsal yaşam ve ekonomiler için önemlidir. Tarımsal süreçlerde yaşanan problemler kırsal halkın sorunlarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Tarımsal girdi maliyetleri, pazar sorunu ve şehirsel alanlardaki büyümeler olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Olumsuz etkiler kırsal halkın tarımsal üretim faaliyetlerinden uzaklaşmasına ve tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanımına neden olmaktadır. Tarım ve turizmin bütünleşmesi ile oluşan agroturizm kırsal mekanlardaki aktiviteleri deneyimlemek isteyenlere hizmet etmektedir. Aktivite fırsatı oluşturan agroturizm yerel halkın bu aktiviteler çerçevesinde ekonomik gelir elde etmesini sağlamaktadır. Yerel halkı destekleyen agroturizm tarımın ve tarım arazilerinin üzerinde oluşan baskının önlenmesinde etkilidir. Turizmden sağlanacak ekonomik gelir yerel halkın kalkınmasını, halkın tarım arazilerine sahip çıkmasını ve sürdürülebilir kullanmasını sağlayacaktır. Doğa ile temas etmenin ihtiyaç haline geldiği günümüzde agroturizm bu ihtiyacın karşılanmasına olanak tanıyacaktır. Doğaya ve doğal süreçlere yönelik aktiviteleri turizm destinasyonunda birleştiren agroturizm tarımsal gelire ek olarak turizm geliri elde edilmesine imkan tanıyacaktır. Agroturizmin kırsal kalkınma üzerindeki etkisinin incelendiği bu çalışmada agroturizmin genel özelliklerine yer verilerek tarım alanlarının agroturizm avantajıyla korunabileceği vurgulanmıştır. Bu tezde nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılarak karma araştırma yöntemi benimsenmiş olup Sakarya ili Serdivan ilçesi araştırma alanı olarak seçilmiştir. Araştırma kapsamında arazi çalışması yapılmış, arazi çalışması sırasında ise yarı yapılandırılmış mülakat kullanılarak yerel halk ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Serdivan'da agroturizm için uygun sahaların tespiti amacıyla agroturizme etki eden kriterler belirlenerek CBS aracılığıyla veri kümesi oluşturulmuştur. AHP ile kriterlerin ağırlık dereceleri hesaplanarak uygunluk haritası hazırlanmıştır. Doğal çevreden kaynağını alan agroturizmin doğal çevrenin korunmasına katkı sağlayacağı vurgulanmıştır. Sonuç olarak agroturizm kırsal kalkınmanın önemli bileşenlerindendir. Serdivan'ın tarım arazilerinin korunmasında ve Serdivan'da yaşayan kırsal halkın kalkınmasında etkili ekonomik bir faaliyettir.
The meaning and attractiveness of rural spaces by directing tourism to the countryside enabled the development of agrotourism, which is an alternative tourism type by directing tourism to the countryside. Agriculture, which is one of the important activities of the future strategically is important for rural life and economies. Problems in agricultural processes cause rural people to encounter problems. Agricultural input costs, market problems and growth in urban areas cause negative effects. Negative effects cause rural people away from agricultural production activities and the use of agricultural lands for non-agricultural purposes. Agro-tourism, which is formed by the integration of agriculture and tourism serves those who want to experience activities in rural areas. Agrotourism, which creates an opportunity for activity, provides income for the local people within the framework of these activities. Agrotourism, which supports local people, is effective in preventing the pressure on agriculture and agricultural lands. The economic income to be obtained from tourism will ensure the development of the local people and people's ownership and sustainable use of agricultural lands. Today, when contact with nature has become a necessity, agrotourism will allow this need to be met. Agrotourism, which combines activities related to nature and natural processes in a tourism destination, will allow tourism income in addition to agricultural income. In this study, which examines the effect of agrotourism on rural development, it is emphasized that agricultural areas can be protected with the advantage of agrotourism, by including the general characteristics of agrotourism. In this thesis, mixed research methods have been adopted by using quantitative and qualitative research methods together and Sakarya province, Serdivan district has been chosen as the research area. Within the scope of the research, a research study was carried out, and during the field study, interviews were conducted with the local people using semi-structured interviews. In order to determine suitable areas for agrotourism in Serdivan, the criteria affecting agrotourism were determined and a data set was created through GIS. Compliance map was prepared by calculating the weight degrees of the criteria with AHP. It has been emphasized that agrotourism, which takes its source from the natural environment, will contribute to the protection of the natural environment. As a result, agrotourism is an important component of rural development. It is an effective economic activity in the protection of Serdivan's agricultural lands and the development of the rural people living in Serdivan.