Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sakarya ili ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi = Determination of Sakarya province ecotourism potential

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mehmet Fatih Döker
dc.date.accessioned 2023-06-19T11:42:47Z
dc.date.available 2023-06-19T11:42:47Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Kaya, Fethiye. (2023). Sakarya ili ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi = Determination of Sakarya province ecotourism potential. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/100863
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzde kırdan kente göç ile birlikte kentsel alanlarda hızla artan nüfus, insanların dar alanlarda yoğun nüfus baskısı altında yaşamalarına neden olmaktadır. Bu durum şehir alanlarında birçok mekânsal sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan birisini de kişi başına düşen yeşil alanların azlığı ve insanların rekreatif faaliyetlerindeki meydana gelen kısıtlılıklar oluşturmaktadır. Covid 19 salgını esnasında bu durum tüm büyükşehirde de bir kez daha kendisini göstermiş insanların doğaya ve kırsal alanlara olan ilgisi artmıştır. Doğal kaynakların korunmasına ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunan, turizm endüstrisinin en çekici alt kümesi Ekoturizm'e gösterilen ilgi ise bu dönemde katlanarak artışına devam etmiştir. Ekoturizm; artan dünya nüfusunun çevreye vermiş olduğu tahribatı en aza indirgemek ve doğal alanları gelecek nesillere de en iyi şekilde aktarabilmek amacıyla hızla yayılış gösteren bir alternatif turizm çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekoturizm ayrıca, kültürel değerlere sahip çıkmayı, yerel halkın da yapılan faaliyete destek vermesini ve uyum sağlayarak bölgenin tanıtımında ve gelişiminde rol almasını sağlamaktadır. Çalışma sahamız olan Sakarya ili coğrafi konumu ve doğal güzelliklerindeki çeşitlilik ile son yıllarda ekoturizm faaliyetlerinin canlanmaya başlaması ile dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Sakarya ilindeki potansiyel ekoturizm alanlarını Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ve Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) kullanarak belirlenmesidir. Bu amaçla ekoturizmin gelişimine etki eden coğrafi faktörler belirlenmiş, ağırlıklı çakıştırma analizi kullanılarak sonuca ulaşılmıştır.
dc.description.abstract Today, the rapidly increasing population in urban areas with the migration from rural to urban causes people to live in narrow areas under intense population pressure. This situation brings along many spatial problems in urban areas. An important topic among these problems is the scarcity of green areas per capita and the limitations in people's recreational activities. During the Covid 19 epidemic, this situation showed itself once again in the whole metropolitan city, and people's interest in nature and rural areas increased exponentially. The increasing interest in Ecotourism, the most attractive subset of the tourism industry, which contributes to the protection of natural resources and rural development, continued exponentially in this period. Ecotourism; It emerges as an alternative tourism type that is spreading rapidly in order to minimize the damage to the environment caused by the increasing world population and to transfer natural areas to the next generations in the best way. Ecotourism also ensures that the cultural values are protected, that the local people support the activities and that they take a role in the promotion and development of the region by adapting. The province of Sakarya, which is our study area, draws attention with its geographical location and diversity in its natural beauties, with the revival of ecotourism activities in recent years. The main purpose of this study is to identify and prioritize potential ecotourism areas in Sakarya by using the Geographical Information System (GIS) and Analytical Hierarchy Process (AHP). Eleven different criteria maps were created and in this direction, the necessary criteria were obtained to determine the ecotourism suitability areas.Thus, Sakarya province ecotourism regions suitability map will be created and an important base data will be revealed for tourism planning activities to be carried out in this context.
dc.format.extent vii, 77 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject CBS,
dc.subject AHP,
dc.subject Ekoturizm,
dc.subject Sakarya,
dc.title Sakarya ili ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi = Determination of Sakarya province ecotourism potential
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Kaya, Fethiye
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/