dc.contributor.advisor |
Doçent Doktor Meral Yurtsever |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-14T14:09:44Z |
|
dc.date.available |
2022-12-14T14:09:44Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Kuriş, Merve. (2022). Gıda temaslı dokumasız kumaşların mikroplastik salım potansiyelinin farklı ayırma yöntemleri ile incelenmesi = Investigation of the microplastic release potential of food contact non-woven fabrics by different separation methods. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya. |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/98853 |
|
dc.description |
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır. |
|
dc.description.abstract |
Günümüz itibarı ile tüm dünyada artan plastik kullanımı ve oluşan plastik kirliliği problemi dikkate alındığında, bu kirliliğin canlılara ve insana etkileri konusunda halen eksiklik bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar gıda ürünlerinde bulunan mikroplastiklerin yutma yoluyla sağlık açısından olumsuz etkilerinin olabileceği üzerinde dursa da gıdalar aracılığıyla alınan mikroplastiklerin kaynakları, miktarı ve özellikleri de tam olarak bilinmemektedir. Bu sebeplerden dolayı mikroplastiklerin sağlığa etkilerinin belirlenebilmesi için öncelikle mikroplastiklerin bilinen ya da bilinmeyen kaynakları ve bunlara bağlı olarak maruziyet dozlarının ortaya çıkarılabilmesi elzemdir. Bu çalışmanın temel amacı çay poşetlerinin tipik bir demleme işleminden sonra mikroplastik ve/veya nanoplastiksalımının incelenmesi, farklı bir ayırma yöntemi kullanarak mikroplastik fiber salım potansiyelinin belirlenmesidir. Yapılan bu çalışmanın ön araştırmalarında özellikle gıda temaslı nonwoven tekstil ürünlerinde selüloza ilaveten farklı polimerlerin kullanıldığı ATR-FT-IR (Zayıflatılmış Toplam Yansımalı- Fourier Dönüşümlü InfraredSpektrofotometre) analizleri ile ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda marketlerde satılan 10 farklı markanın poşet çay (demlik poşeti) numuneleri incelenmiştir. Demleme sonrası mikroplastik fiber ekstrasksiyonu yapılarak, mikroplastik fiberler bir filtre kağıdı üzerine alınmıştır. Daha sonrasında ise Nil kırmızısı ile boyama yapılarak floresan mikroskop altında incelenmiştir. İncelenen tüm numunelerde rastlanan mikroplastikler türlerine göre sınıflandırılarak kategorize edilmiştir. Ayrıca ekstraksiyon aşamalarında, doğrudan, peroksit ile muamele ve Cuam çözeltisi ile muamele edilerek kıyaslamalar yapılmıştır. Tek kullanımlık çay poşetlerin günlük yaşantımızda kolaylık sağlaması ile birlikte, market reyonlarında oldukça fazla görülmesi, demlik çayların toplumumuzda sıkça kullanıldığını açıkca göstermektedir. Dokumasız kumaşlarda kullanılan selüloz malzemenin yanı sıra Polietilen, Polipropilen ve Polyester gibi polimer malzemelerin kullanıldığı, farklı metotlar ile ayırma işlemi yapılarak salımpotansiyeli gözlemlenmiştir |
|
dc.description.abstract |
Considering the increasing use of plastic all over the world and the problem of plastic pollution, there is still a deficiency in the effects of this pollution on living things and humans. Although some studies emphasize that microplastics in food products may have negative effects on health through ingestion, the sources, amount and properties of microplastics ingested through food are not fully known. For these reasons, in order to determine the health effects of microplastics, it is essential to reveal the known or unknown sources of microplastics and the exposure doses accordingly. The main purpose of this study is to examine the microplastic and/or nanoplastic release of tea bags after a typical brewing process and to determine the microplastic fiber release potential using a different separation method. In the preliminary research of this study, it was revealed by ATR-FT-IR (Attenuated Total Reflection-Fourier Transform Infrared Spectrophotometer) analyzes that different polymers are used in addition to cellulose, especially in food contact nonwoven textile products. In this context, tea bags (infuser bags) samples of 10 different brands sold in the markets were examined. After brewing, microplastic fiber extraction was performed and the microplastic fibers were taken on a filter paper. Afterwards, it was stained with Nile red and examined under a fluorescent microscope. Microplastics found in all samples examined were classified according to their types. In addition, comparisons were made by direct treatment with peroxide and treatment with Cuam solution in the extraction stages. Along with the convenience of disposable tea bags in our daily life, the fact that they are seen quite often in the market aisles clearly shows that teapots are frequently used in our society. In addition to the cellulose material used in non-woven fabrics, polymer materials such as Polyethylene, Polypropylene and Polyester were used and the release potential was observed by separating with different methods. |
|
dc.format.extent |
viii, 54 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.rights.uri |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
Poşetçay |
|
dc.subject |
dokumasız |
|
dc.subject |
mikroplastik |
|
dc.subject |
mikrofiber |
|
dc.subject |
cuam |
|
dc.subject |
Nil kırmızısı boyamaTeabag, |
|
dc.title |
Gıda temaslı dokumasız kumaşların mikroplastik salım potansiyelinin farklı ayırma yöntemleri ile incelenmesi = Investigation of the microplastic release potential of food contact non-woven fabrics by different separation methods |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı |
|
dc.contributor.author |
Kuriş, Merve |
|
dc.relation.publicationcategory |
Yüksek Lisans |
|