dc.contributor.advisor |
Doçent Doktor Nezaket Parlak |
|
dc.date.accessioned |
2022-12-14T14:09:16Z |
|
dc.date.available |
2022-12-14T14:09:16Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Yığın, Esra. (2022). Sürekli tip karışık akışlı mısır kurutucuda hava akışı ve ısı geçişinin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi = Experimental and numerical investigation of air flow and heat transfer in continuous mixed flow corn dryer. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya. |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/98758 |
|
dc.description |
06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır. |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, kapalı tip sürekli akışlı tahıl kurutma makinesinin, modüler tahıl haznesindeki kurutucu akışkan akışının ve ısı geçişinin deneysel ve nümerik analizi gerçekleştirilmiştir. Testler yaş mısır kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kurutma makinesinin tahıl haznesinin çeşitli konumlarına sıcaklık ve basınç ölçerler yerleştirilmiş bu sayede mısırın zamana bağlı olarak sıcaklıkları ve basınç düşümü değerleri belirlenmiştir. Tahıl kurutma haznesi kurutucu akışkan kanallı, kanalsız, kanallı köşegen dizilimli ve kanallı sıralı dizilimli olarak üç boyutlu bilgisayar destekli çizim programı CATIA ile tasarlanmıştır. ANSYS Fluent yazılımı kullanılarak geometri, sonlu elemanlar metodu kullanılarak modellenmiş ve hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizleri (HAD) gerçekleştirilmiştir. Kurutma haznesi gözenekli ortam olarak tanımlanmış, farklı sınır şartlarında sürekli ve zamana bağlı çözümleri mısırın fiziksel özellikleri belirlenerek gerçekleştirilmiştir. Dört model için farklı akış hızlarında aynı sınır koşullarında HAD analizleri yapılarak basınç düşümü ve çıkış sıcaklığı değerleri hesaplanmış, sonuçlar karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. |
|
dc.description.abstract |
In this study, drying experiments of corn were carried out in a continuous type corn dryer which fed from the bunker. Various temperature and pressure switches are placed in the dryer chamber. In this way, the temperature and pressure drop of corn were investigated depending on time. Afterwards, the dryer chamber was designed with CATIA, a three-dimensional computer-aided drawing program, with no channels, diagonal arrangement with channels and sequential arrangement with channels. Geometry was modeled using finite element method by ANSYS Fluent software and flow analysis was performed. Continuous and time-dependent solutions of The drying chamber which defined as a porous medium were carried out under different boundary conditions by determining the physical properties of corn. Pressure drop and outlet temperature values were calculated by performing flow analyzes under the same boundary conditions at different flow rates for the four models and the results were presented comparatively. |
|
dc.format.extent |
x, 66 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights.uri |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
|
dc.rights.uri |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
|
dc.subject |
Kurutma, |
|
dc.subject |
Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, |
|
dc.subject |
Gözenekli Ortam, |
|
dc.subject |
Akış ve Isı Geçişi, |
|
dc.subject |
Drying, CFD, |
|
dc.subject |
Porous Media, |
|
dc.title |
Sürekli tip karışık akışlı mısır kurutucuda hava akışı ve ısı geçişinin deneysel ve sayısal olarak incelenmesi = Experimental and numerical investigation of air flow and heat transfer in continuous mixed flow corn dryer |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı |
|
dc.contributor.author |
Yığın, Esra |
|
dc.relation.publicationcategory |
Yüksek Lisans |
|