Açık Akademik Arşiv Sistemi

Fonksiyonel gıdalar için uygun mikropartikül gıda bileşenlerinin sentezi ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi = Synthesis of suitable microparticule food components for functional foods and investigation of antioxidant properties

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Nuray Güy
dc.date.accessioned 2022-12-14T14:09:15Z
dc.date.available 2022-12-14T14:09:15Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Özacar, Ziyade Zeynep. (2022). Fonksiyonel gıdalar için uygun mikropartikül gıda bileşenlerinin sentezi ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi = Synthesis of suitable microparticule food components for functional foods and investigation of antioxidant properties. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98756
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Resveratrol, fonksiyonel gıda, antioksidan kapasite Modern dünyanın getirdiği sorumluluklar insanlarda stres faktörlerinin artmasına neden olmuş ve bu stresin birçok hastalığa sebep olduğunun fark edilmesiyle stres ile başa çıkmak için yoga ve meditasyon yapmak, stres azaltıcı ilaç kullanımı, bitki çayı içmek, gıda takviyesi alımı gibi pek çok metot önerilmiş ve uygulanmıştır. Bu çalışmada gıda katkı maddesi ya da foksiyonel gıda olarak kullanılabilecek, çimlendirilmiş buğday tohumu-zencefil (ÇBT-ZEN), çimlendirilmiş buğday tohumu-biberiye (ÇBT-BİB), çimlendirilmiş buğday tohumu-asafoetida (ÇBT-ASA) ve zencefil-biberiye (ZEN-BİB) yüklü BSA mikropartikülleri ile zencefil-biberiye (ZEN-BİB), resveratrol-zencefil (RES-ZEN), resveratrol-biberiye (RES-BİB), resveratrol- asafoetida (RES-ASA) ve asafoetida-zencefil (ASA-ZEN) yüklü BSA mikroküreleri geliştirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi için DPPH radikal süpürme aktiviteleri, süperoksit anyon giderme aktiviteleri, hidroksil radikali giderme aktiviteleri ve toplam fenolik bileşen içerikleri tayin edilmiştir. DPPH serbest radikali giderme kapasitesi analizinde serbest radikal giderme etkinlikleri sırasıyla RES-ASA > RES-BİB > ASA-ZEN > RES-ZEN şeklinde bulunmuştur. Hidroksil radikali giderme analizinde RES-ASA mikroküreleri en yüksek serbest radikal süpürme kapasitesine sahip bileşen olarak tespit edilmiştir. Süperoksit anyon giderme giderme kapasitesi analizinde süperoksit anyon giderme gücü en yüksek bileşenlerin RES-ASA mikroküreleri and ÇBT-ASA mikropartikülleri olduğu bulunmuştur. Toplam fenolik bileşen içeriği en yüksek bileşikler RES-BİB ve RES-ASA mikroküreleri olarak bulunmuştur. Yapılan tüm analizler değerlendirildiğinde güçlü antioksidan özelliği ve zengin fenolik bileşen içerikleri nedeniyle RES-ASA mikrokürelerinin iyi bir gıda takviyesi veya fonksiyonel gıda olabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstract Keywords: Resveratrol, functional food, antioxidant capacity The responsibilities brought by the modern world have led to an increase in stress factors in people, and with the realization that this stress causes many diseases, many methods such as yoga and meditation, use of stress-reducing drugs, drinking herbal tea, taking food supplements have been suggested and applied to cope with stress. In this study, both germinated wheat germ-ginger (GSW-GIN), germinated wheatgerm-rosemary (GSW-ROS), germinated wheat germ-asafoetida (GSW-ASA) and ginger-rosemary (GIN-ROS) loaded BSA microparticles and resveratrol-ginger (RES-GIN), resveratrol-rosemary (RES-ROS), resveratrol-asafoetida (RES-ASA) and asafoetida-ginger (ASA-GIN) loaded BSA microspheres, which can be used as food additives or functional food, have been developed. In order to determine the antioxidant capacities of the synthesized compounds, DPPH radical scavenging activities, superoxide anion scavenging activities, hydroxyl radical scavenging activities and total phenolic component contents were detected. In DPPH free radical scavenging capacity analysis, free radical scavenging effectivenesses were found as RES-ASA > RES-ROS> ASA-GIN > RES-GIN, respectively. In the hydroxyl radical scavenging analysis, RES-ASA microspheres were determined as the component with the highest free radical scavenging capacity. In the analysis of superoxide anion scavenging capacity, it was found that the components with the highest superoxide anion scavenging power were RES-ASA microspheres and CBT-ASA microparticles. The compounds with the highest total phenolic component content were found to be RES-ROS and RES-ASA microspheres. When all performed analyzes are evaluated, it is thought that RES-ASA microspheres may be a good food supplement or functional food due to their strong antioxidant properties and rich phenolic component contents.
dc.format.extent ix, 50 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Resveratrol,
dc.subject fonksiyonel gıda,
dc.subject antioksidan kapasite,
dc.subject Resveratrol,
dc.subject functional food,
dc.subject antioxidant capacity
dc.title Fonksiyonel gıdalar için uygun mikropartikül gıda bileşenlerinin sentezi ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi = Synthesis of suitable microparticule food components for functional foods and investigation of antioxidant properties
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Fizikokimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Özacar, Ziyade Zeynep
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/