Bu çalışma, Sakarya'da yetiştirilen ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ayva (Cydonia oblonga) ve ayva yaprağı ekstraktlarının çeşitli çözücüler ile antioksidan ve antibakteriyel etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Kurutulmuş ayva ve yaprakları etanol, aseton ve etil asetat çözücüleri ile ekstrakte edilmiş ve antioksidan aktiviteleri üç farklı yöntemle belirlenmiştir. Bu yöntemler, DPPH serbest radikal giderme aktivitesi, demir iyonu şelatlama ve indirgeme kapasitesi yöntemleridir. Deneyler sonucunda test edilen maddelerden etanolde en yüksek DPPH aktivitesi ayva meyvesi maddesi ile %95.282 olarak tespit edilmiştir. Demir (II) iyonlarını şelatlama kapasitesinde %68.250 değeri ile asetonda en yüksek aktiviteye sahip ayva meyve maddesidir. Etil asetat ekstraktları arasında en yüksek indirgeme kapasitesi oranı 3.91 mg/mL ayva yaprağı ekstraktı olarak belirlendi. Ayrıca ayva ve yapraklarının antibakteriyel özellikleri, E. coli, B. Cereus ve S. aureus bakterilerine karşı agar kuyusu difüzyon yöntemi ile belirlendi. Elde edilen sonuçlara göre, ayva meyvesinin extraktları çapları 10 ila 20 mm arasında değişen tüm bakterilere karşı etkili antibakteriyel özellikler göstermiştir ve ayva yaprağının materyali, çapları 18 de 19 mm arasında değişmiştir. Aseton solüsyonunda en yüksek ayva meyve oranı B. Cereus'a karşı bulunan 16 mm zon çapı iken, en yüksek oranı E. coli'ye karşı bulunan 20 mm zon çapıdır. Anahtar kelimeler: Ayva (Cydonia Oblonga), Antioksidan, DPPH , Demir Şelatlama, İndirgeme Kapasitesi, Antibakteriyel
This study aims to determine the antioxidant and antibacterial effects of quince (Cydonia oblonga) and quince leaf extracts grown in Sakarya and used in the treatment of various diseases with various solvents. Dried quince and leaves were extracted with ethanol, acetone, and ethyl acetate solvents, and their antioxidant activity was determined with three different methods. These methods are DPPH free radical removal activity, iron ion chelating, and reduction capacity methods. As a result of the experiments, among the tested substances, the highest DPPH activity in ethanol was determined as 95.282% with quince fruit substance. The highest activity of quince fruit substance in acetone with a value of 68.250% in its capacity to chelate iron (II) Ions. The highest reducing capacity ratio among ethyl acetate extracts was determined as 3.91 mg/mL of quince leaf extract. In addition, the antibacterial properties of the quince and leaves were determined by the agar well diffusion method against E. coli, B. Cereus and S. aureus bacteria. According to the results obtained, the material of the quince fruit showed effective antibacterial properties against all bacteria, the diameters of which ranged from 10 to 20 mm, and the material of the quince leaf, the diameters of which ranged from 18 dec19 mm. The highest quince fruit ratio in acetone solution is 16 mm zone diameter found against B. Cereus, while its highest ratio is 20 mm zoned against E. coli. Keywords: Quince (Cydonia Oblonga), Antioxidant, DPPH, Ferrous Ion Chelating, Reducing Power, Antibacterial