Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çin Halk Cumhuriyeti'nde sendikacılık = Trade unionism in the People's Republic of China

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Fuat Man
dc.date.accessioned 2022-12-14T12:14:22Z
dc.date.available 2022-12-14T12:14:22Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Liu, Yalei. (2021). Çin Halk Cumhuriyeti'nde sendikacılık = Trade unionism in the People's Republic of China. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/98486
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Sendikalar, emek hareketinin veya emek ile sermaye arasındaki çelişkinin bir ürünüdür. İşçilerin meşru haklarını ve çıkarlarını koruma sürecinde üretilir. İşçilerin meşru haklarını ve çıkarlarını temsil etmek ve korumak amacıyla var olmaktadır. Sendikaların gücünün kademeli olarak artmasıyla birlikte toplum, devlet ve hükümet yönetimi sürecinde giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Bu durum sadece işgücü yönetimi çelişkilerini çözmek için vazgeçilmez bir araç değil, aynı zamanda ülke ve toplum için önemli bir istikrar faktörüdür. Bu nedenle, dünyadaki çoğu ülke bu organizasyonun varlığına ve gelişmesine büyük ilgi ve destek vermektedir. Çin bir istisna değildir. Çin, Çin Komünist Partisi önderliğinde sosyalist bir ülkedir. Çin'deki sendikaların gelişmesi, sanayileşmeyle birlikte başlayan dönemin kendine özgü yapısı ve Çin'in sahip olduğu özellikler ekseninde olmuştur. Mevcut literatür esas alınarak hazırlanan bu tez, Çin sendikalarının ortaya çıkış ve gelişme tarihini sıralamayı ve Çin sendikalarının mevcut çalışmalarının durumunu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çin'deki sendikalarının statükosuna bakılırsa, Çin sendikalarının reform yapması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu tez beş kısımdan oluşmaktadır. Giriş bölümü temel olarak bu tezin araştırma amacını, araştırmanın önemini ve araştırma yöntemlerini tanıtmaktadır. Birinci bölüm, sendika örgütlenmesini kısaca tanıtmaktadır. Sendikaların tanımı, oluşumu ve gelişimi, sendika teorisi ve sendikaların işlevleri incelenmektedir. İkinci bölümde; Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu, reformu ve açılımı ayırıcı nokta olarak alır ve Çin'deki sendikaların ortaya çıkışını ve gelişim tarihini sunmaktadır. Üçüncü bölüm esas olarak örgütsel ilkeler, işlevler, örgütlenme yapı, çalışma durumu ve mevcut sorunlar dâhil olmak üzere Çin'deki sendikaları tanıtmaktadır. Sonuç bölümü ise, Çin'deki sendikaların gelişmişlik durumuna dayanarak Çin'deki sendikaları değerlendirmektedir.
dc.description.abstract The trade union organization is a product of the labor movement or a product of the contradiction between the labor and the capital. It is produced in the process of safeguarding the legitimate rights and interests of workers, it exists for the purpose of representing and safeguarding the legitimate rights and interests of workers. With the gradual increase in the power of trade union organizations, an increasingly important role in the process of state and government governance of society has been played. It is not only an indispensable method to resolve labor-management contradictions, but also an important stabilizing factor for the country and society. Therefore, most countries in the world –including China- have given high attention and support to the existence and the development of this organization. China is a socialist country, under the leadership of the Communist Party of China. The development path of China's trade union organizations has a timelessly distinctive brand and also has Chinese characteristics. Based on the existing literature, this article systematically sorts out the history of the birth and development of China's trade unions and analyzes the status quo of the development of China's trade unions. Although judging from the status quo of the work of the Chinese trade unions, the Chinese trade unions still need to carry out reforms. This article is composed of five parts. The introduction part mainly introduces the research's purpose, significance and research methods that had been used. The first chapter mainly introduces the trade union organization in a brief way; including the definition, generation and development of trade union organizations, trade union's theory and the functions of trade unions. The second chapter takes the founding of the People's Republic of China and the reform and opening up as the demarcation point, and introduces the background and development history of the Chinese trade union organization. The third chapter mainly introduces the Chinese trade union organization, including organizational principles, functions, organizational structure, work status and existing problems. The concluding remarks mainly evaluate the Chinese trade unions based on their development.
dc.format.extent vii, 137 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sendika
dc.subject Sendikacılık
dc.subject Çalışma İlişkisi
dc.subject Sanayi Devrimi
dc.subject İşçi Sınıfı
dc.subject Kapitalizm
dc.title Çin Halk Cumhuriyeti'nde sendikacılık = Trade unionism in the People's Republic of China
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Liu, Yalei
dc.relation.publicationcategory Yüksek Lisans


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/