GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, besin değeri ve lif yönünden daha zengin olan tam tahıllı (buğday) un ile yapılan ekmekler ile günlük yaşam rutininde daha çok tercih edilen beyaz (buğday) un ile yapılmış ekmeklerin, diyetin tedavide çok önemli etkiye sahip olduğu gestasyonel diyabetteki glisemik sonuçlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmanın primer hipotezinde, tam tahıllı ekşi mayalı ekmek tüketimin tercih edilmesi gestasyonel diyabet hastalığında glisemik hedeflere ulaşmada daha başarılı olacağı öngörülmüştür. BULGULAR: Bizim çalışmamızda GDM grubunda beyaz ekmekli kahvaltının 1.saatinde ortalama kan şekeri 130,5±28,2 mg/dL, insülin düzeyi 47,3±24,9 mU/L ve C-peptid düzeyi 6,7±9,5 µg/L iken sağlıklı kontrol grubunda sırası ile 111,8±18,4 mg/dL, 38,7±21,4 mU/L ve 5,2±1,7 µg/L olarak saptanmıştır. Aynı şekilde tam tahıllı ekmekli kahvaltının 1.saatinde ortalama kan şekeri 119,0±28,3 mg/dL, insülin düzeyi 32,5±15,3 mU/L ve C-peptid düzeyi 4,5±1,4 µg/L iken sağlıklı kontrol grubunda sırası ile 103,5±17,6 mg/dL 30,4±16,0 mU/L ve 4,3±1,5 µg/L olarak saptanmıştır. GDM grubunda beyaz ekmekli kahvaltının 2.saatinde ortalama kan şekeri 104,5±19,9 mg/dL, insülin düzeyi 25,6±15,5 mU/L ve C-peptid düzeyi 6,3±9,8 µg/L iken sağlıklı kontrol grubunda sırası ile 88,9±9,2 mg/dL, 18,4±19,7 mU/L ve 3,6±1,2 µg/L olarak saptanmıştır. Aynı şekilde tam tahıllı ekmekli kahvaltının 1.saatinde ortalama kan şekeri 101,2±21,3 mg/dL, insülin düzeyi 19,5±9,2 mU/L ve C-peptid düzeyi 4,1±1,2 µg/L iken sağlıklı kontrol grubunda sırası ile 88,6±7,2 mg/dL 13,9±8,8 mU/L ve 3,2±1,2 µg/L olarak saptanmıştır. SONUÇ: Gestasyonel diyabet saptanan hastalarda ilk yaklaşımın diyet olması, çalışmada ele alınan tam tahıllı ekşi mayalı ekmeğin kan glukozu ve insülin salınımı ve post-prandiyal insülin duyarlılığı üzerine olumlu etkileri diğer klinisyenlerin diyet ve tedavi şemaları için de yol gösterici olacaktır. Anahtar Kelimeler: ekşi maya, gestasyonel diyabet, glisemik indeks, insülin, glukoz.
Effect Of Whole-Graın Bread Consumptıon on Blood Sugar In Gestatıonal Dıabetes INTRODUCTION: In this study, it is aimed to determine the outcomes on glycemic results in gestational diabetes, where diet has a very important effect in the treatment via utilisation of whole grain (wheat) flour, which is richer in nutritional elements and fiber, and white (wheat) flour bread, which is more preferred in daily life routine, MATERIALS AND METHODS: In the primary hypothesis of the study, it was predicted that choosing whole-grain sourdough bread would be more successful in reaching glycemic targets in gestational diabetes. RESULTS: In our study, the mean blood glucose level at the 1st hour of breakfast with white bread was 130,5±28,2 mg/dL, the insulin level was 47,3±24,9 mU/L, and the C-peptide level was 6,7±9,5 µg/L in the GDM group, while it was 111,8±18,4 mg/d in the healthy control group. Similarly, mean blood glucose level at the 1st hour of breakfast with whole grain bread was 119,0±28,3 mg/dL, insulin level was 32,5±15,3 mU/L, and C-peptide level was 4,5±1,4 µg/L, while in the healthy control group it was 103,5±17,6 mg/dL, respectively. While the mean blood glucose level at the second hour of breakfast with white bread was 104,5±19,9 mg/dL, insulin level 25,6±15,5 mU/L, and C-peptide level 6,3±9,8 µg/L in the GDM group, it was 88,9±9,2 mg/dL in the healthy control group, respectively. The mean blood glucose level at the first hour of breakfast with whole grain bread was 101,2±21,3 mg/dL, insulin level was 19,5±9,2 mU/L, and C-peptide level was 4,1±1,2 µg/L, while in the healthy control group it was 88,6±7,2 mg/dL. CONCLUSION: The fact that the first approach is diet in patients with gestational diabetes and the positive effects of whole grain sourdough bread on blood glucose and insulin secretion and post-prandial insulin sensitivity may serve as a new tool for other clinicians. Key Words: Keywords: sourdough, gestational diabetes, glycemic index, insulin, glucose.